Ez a titka a legfinomabb kakaós-fahéjas koszorúnak

kakaós-fahéjas koszorú
Az ízletes kelt tészta sokunk kedvence.
Vágólapra másolva!
Amennyiben hétvégén vendégségbe készülünk, vagy vendégeket várunk, vagy csak meglepnénk családunkat egy látványos és finom desszerttel, akkor érdemes egy ínycsiklandó kakaós-fahéjas koszorúval készülnünk. Lépésről lépésre mutatjuk, hogyan készül.
Vágólapra másolva!

Kelt tésztával bánni hatalmas élmény, és aki egyszer rájön a nyitjára, az utána szinte le sem tud majd állni a sütögetéssel.

 Kelt tésztából elképesztően finom, édes és sós süteményeket is lehet készíteni, olyan ünnepi látványosságokat, díszes kalácsokat és koszorúkat, melyek bármilyen asztaldíszt lesöpörnek a porondról.

 Ilyen ez a kakaós-fahéjas koszorú is, ami mutatós, puha és finom, és olyan illata van, hogy minden vendéget és családtagot az asztalhoz vonz majd, mint a mágnes.

A tökéletes kelt tészta titka, hogy minden alapanyag szoba-hőmérsékletű legyen, még a liszt is! Sőt akkor nem fogunk hibázni, ha még a konyhai eszközök, a dagasztógép tálja, a kar, a spatula, egyszóval tényleg minden szoba-hőmérsékletű. Ezzel tudjuk bebiztosítani, hogy a tészta rendesen megkeljen, és a végeredmény nemcsak puha, de foszlós is legyen!

Fontos még tudni, hogyan kell helyesen felfuttatni az élesztőt, ez ugyanis a kelt tészta lelke. 

Ha ez nem sikerül, akkor a sütemény sem lesz jó.
Íme, a recept:

Kakaós-fahéjas koszorú

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek. cukor
  • 1 csipet só
  • 1-2 dl langyos tej
  • 15-20 dkg vaj
  • kakaópor
  • őrölt fahéj
  • porcukor
kakaós-fahéjas koszorú
Az ízletes kelt tészta sokunk kedvence.
Fotó: Vidék íze

Elkészítése:

  1. Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a csipet sót, ráöntjük a felhabosodott élesztőt. Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen lágy legyen a tészta. Addig dagasztjuk, míg meg nem szűnik a ragacsossága, el nem válik a tál falától. Cipót formázunk belőle, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd jó nagy téglalapot nyújtunk belőle. Jó vastagon megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk kakaóval, fahéjjal, porcukorral. Feltekerjük, mint a bejglit. Hosszában kettévágjuk.
  4. Egy sütőlemezre sütőpapírt terítünk, a két félbevágott részből koszorút csavarunk. Ismét letakarjuk, félórát kelni hagyjuk. 200 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni, majd tíz perc múlva 180 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét. Szűk félóra alatt szép pirosra sütjük.

Ha további finom receptekre is kíváncsi, akkor a Mindmegette odalára.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!