Nincs bocsánatkérés a vírusirtós botrányban

Vágólapra másolva!
Jóváhagyás nélkül telepített másik antivírust az ügyfelek számítógépeire a Kaspersky.
Vágólapra másolva!

Váratlan botrányba keveredett az Egyesült Államokban a Kaspersky, a piacról való kényszerű kivonulásának végső lépéseként eltávolította a volt ügyfeleinek windowsos számítógépeiről a vírusvédelmi szoftvereit, a helyükre pedig kérés és kérdés nélkül telepítette a teljesen ismeretlen UltraAV antivírust. A cégnek olyan egymillió ügyfele volt az USA-ban, nem világos, hogy mekkora hányadukat érintette a manőver.

irodai munka laptop notebook számítógép álló asztal munkahely gépelés typing office
Android, iOS és Mac platformokon műszaki okokból manuálisan kell átváltani az újabb vírusirtóra, csak Windowson volt automatikus a folyamat
Fotó: TheStandingDesk / Unsplash

A váratlan vírusirtócsere a felhasználók jókora táborát meglepetésként érte: nem tudtak róla, hogy eladta őket egy másik cégnek a Kaspersky, a csereszoftver jóváhagyás nélküli telepítése pedig szintén visszatetszést keltett. 

Az UltraAV készítője szerint az automatikus váltás azért történt, hogy az ügyfelek ne maradjanak naprakész vírusirtó nélkül a Kaspersky piacról való kilépése miatt. Állítólag minden érintett ügyfél kapott előzetes értesítést az átállásról, jobb esetben e-mailben is, rosszabb esetben csak a korábbi vírusirtó által megjelenített tájékoztatáson keresztül.

A TechCrunch megkeresésére a Kaspersky szóvivője csak visszhangozta az UltraAV álláspontját, a potenciálisan felmerült részletkérdésekkel kapcsolatban pedig annak az átállást ismertető weblapjára hivatkozott.

A Kaspersky nem hajlandó jelképesen bocsánatot kérni azért, hogy felhatalmazás nélkül egy teljesen ismeretlen, független tesztlaborok által bevizsgálatlan hatékonyságú másik vírusirtót telepített a volt ügyfelek számítógépeire.

Az ügyfeleknek természetesen nem kötelező használniuk az új vírusirtójukat, esetlegesen aktív számlázás esetén pedig lemondhatják az előfizetést. Ettől függetlenül a rendkívüli mértékben bizalomalapú biztonsági iparban kulturális problémára utal, hogy a Kaspersky nem hajlandó elismerni az átállás elbaltázott kezelését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!