A kotyogóstól az automata kávéfőzőig

Kávéfőző, karos
A karos kávéfőző gépek is egyre népszerűbbek. (Forrás: DeLonghi)
Vágólapra másolva!
Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat. Ilyen kávéfőzők közül választhat, ha szereti a kávét.
Vágólapra másolva!

A kávézás az egész világon és így Magyarországon is igen népszerű. Ez nem csak valami múló divat valódi háttér nélkül, hiszen egy olyan italról beszélünk, amitől az emberek egyrészt energikusabbnak érzik magukat, másrészt pedig ami rengetegféleképpen elkészíthető. Elég, ha csak az eszpresszó, a cappuccino vagy a latte macchiato közötti hatalmas különbségekre gondolni. A vegánok is fogyaszthatják, így tényleg mindenki találhat olyan változatot, ami passzol az ízléséhez és elvárásaihoz. 

Kávé
A kávézás szerelmesei rengeteg ital közül választhatnak. (Forrás: Philips)

A Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organization, ICO) kutatásai szerint évente 10 milliárd kilogramm kávé fogy a Földön, és naponta 2,25 milliárd csésze kávét pusztít el az emberiség. Ezek közül pedig tetemes mennyiséget saját lakásában, házában vagy a munkahelyen, tehát nem az erre is szakosodott vendéglátóipari egységekben. 

Régóta így van ez, így nagy hagyománya van az úgynevezett otthoni kávéfőzőknek, és ma is rengeteg cég kínál ilyen masinákat. A választék azonban nem pusztán emiatt nagy, hiszen a kávéfőzést számos irányból meg lehet ma már közelíteni. Azaz jó pár eltérő technológia létezik, amelyek közül mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Amikor valaki kávéfőző vásárláson töri a fejét, vagy ha csak szimplán szereti a kávét, akkor érdemes ezzel is számolnia. Mostani cikkünkben a legfontosabb típusokat tekintjük át kezdve a legegyszerűbb kotyogóstól egészen a manapság nagyot futó karos kávégépekig. 

Kotyogós kávéfőző

Ha van kávéfőző, amivel mindenki találkozott legalább egyszer az életben, az a kotyogós. Nincs benne semmilyen elektronika, ennél fogva nagyon olcsó. Viszont csak egy féle kávé elkészítését teszi lehetővé, és abból is csak egyszerre maximum 3 csészényit. Ez az egyik leglassabb módszer az összes közül, ráadásul nem lehet egymás után többször használni, hiszen meg kell várni, hogy lehűljön, a zaccot ki kell belőle önteni, és meg kell tisztítani a terméket.

Kávéfőző, kotyogós
A kotyogós kávéfőző örök klasszikus. (Forrás: Mömax)

Kapszulás

Ezek a gépek igen egyszerűen használhatóak. A felhasználónak nincs más dolga, mint betenni a kiválasztott kapszulát, megnyomni a gombot, és várni az ital elkészülését, amely nagyjából egy percig tart. A hátránya, hogy maga a kapszula viszonylag drága, emiatt a fajlagos költségek itt a legmagasabbak.

Kávéfőző kapszulás
A kapszulás gépek használata igen egyszerű. (Forrás: Nespresso)

A kapszulás kávéfőzők további negatívuma, hogy az egyes gyártók termékei sokszor nem kompatibilisek egymással. Ráadásul maguk a kapszulák alkalmazása nem túl környezetbarát megoldás. Amiatt is érik kritikák az ilyen típusú termékeket, hogy a felhasználónak nincs lehetőségük arra, hogy módosítsanak az ízeken. Mindössze annyi lehetőségük van, hogy néhány előre legyártott opció közül válasszanak. Az is fontos szempont, hogy egy ilyen berendezéssel egyszerre csak egyetlen pohárnyi kávé főzhető le. 

Árban óriási a szórás ebben a szegmensben. A legolcsóbb darabok már akár  10 000 forintért megvehetőek, a nagyobb tudásúakért viszont ennek tízszeresét is elkérhetik. 

Filteres

Az ilyen típusú készülékek nagy szabadságot adnak a kávéfajta használatával kapcsolatban. A felhasználó szabadon döntheti el ugyanis, hogy mit tenne bele, így bátran kísérletezhet. További előnye, hogy segítségével akár nagyobb mennyiségű, 10-12 csésze kávé is elkészíthető egyszerre. Így nagyobb társaságok, kollektívák, családok számára jól beválhat. 

A filteres készülékekkel egyszerre nagy mennyiségű kávé készíthető. (Forrás: Clatronic)
A filteres készülékekkel egyszerre nagy mennyiségű kávé készíthető. (Forrás: Clatronic)

A hátránya, hogy nem nyomással működik, ezért általános vélekedés szerint a kávé nem lesz igazán megfelelő. Emellett arra sincs mód, hogy az ital sűrűségét, krémességét módosítsa az ember. Ráadásul meglehetősen lassan dolgozik, nagyjából a kotyogóssal van egy szinten. A filteres modellek ára meglehetősen alacsony is lehet, akár már 10 000 forint ráfordítással meg lehet úszni egy ilyen beszerzését. 

Automata

Az automata kávéfőzők, gyorsak, kényelmesek, könnyen kezelhetőek, valamint nem utolsó sorban rendkívül sokoldalúak. Akadnak olyan típusok, amelyekkel akár 20-30 féle ital is elkészíthető. Köztük olyan trükkösebb fajták, mint a flat white vagy a caffé crema. Igen, ez egyben azt is jelent, hogy tejes italok készítésére is képesek anélkül, hogy a felhasználónak bármit kéne tennie. Sok olyan automata kávéfőző van, amely rendelkezik beépített őrlővel, és a felhasználó maga szabályozhatja az őrlemény finomságát, az ital sűrűségét és mennyiségét is. Így nagy mértékben a saját ízléséhez szabhatja a végeredményt.

Kávéfőző automata
Az automata kávéfőzők elképesztő sokoldalúsággal kecsegtetnek.  (Forrás: Philips)

Az automata kávéfőzőknek is vannak azonban gyenge pontjaik. Az egyik, hogy nagyon kényesek: rendszeresen kell őket tisztogatni, ügyelni kell a karbantartásra, mert hamar megadhatják magukat. Ráadásul az automata kávéfőzők jellemzően a drágább darabok közé tartoznak. Az olcsóbb darabok is 40 000 forintba kerülnek, a nagyobb tudásúakért pedig akár 4-500 000 forintot is elkérhetnek. 

Karos

Manapság egyre népszerűbbek az úgynevezett karos kávéfőzők, amiket sokan "barista kávégép"-nek is becéznek. Sok szempontból hasonlítanak a kávéházakban található, professzionális masinákra. A társaiknál nagyobb nyomással dolgoznak, és minden apró részlet módosítható, beállítható rajtuk. Ennek köszönhetően pedig elméletileg ezekkel főzhető a legfinomabb kávé. Az áruk jelenleg nagyából 50 000 forint környékéről indul, a prémium termékekért pedig akár milliókat is elkérhetnek. 

Kávéfőző, karos
A karos kávéfőző gépek is egyre népszerűbbek. (Forrás: DeLonghi)

Mint látható, tényleg mindenki találhat az igényeihez és lehetőségeihez passzoló otthoni-irodai kávéfőző masinát Mi pedig elhatároztuk, hogy az ezzel a cikkel indított sorozatunkban a lehető legtöbb fajta kávéfőzőt fogjuk kipróbálni, hogy megkönnyíthessük a választást olvasóink számára. Érdemes tehát figyelni a rovatunkat, mert a jövő héten már jön is az első teszt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!