A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Felfedezték a bibliai Jeruzsálem hiányzó falát

Az ásatás igazgatói: Dr. Joe Uziel, Ortal Kalaf, és Dr. Filip Vukosavovic a fal felfedett szakasza mellett állnak.
Fotó: Koby Harati
Vágólapra másolva!
2021 júliusában az Izraeli Régészeti Hatóság úttörő felfedezést jelentett be: megtalálták Jeruzsálem vaskori falának keleti szakaszát. A korábban hiányzó jeruzsálemi falat, mely a Királyok Völgyének keleti lejtője mentén húzódik a Templom-hegytől kis távolságra fekvő Dávid Régészeti Park Városában tárták fel - írja a Biblical Archeology Society honlapján.
Vágólapra másolva!

Bélyegző pecsétek és más, a fal mentén talált tárgyak lehetővé tették a régészeknek, hogy a falat a vaskorra datálják, ami azt mutatja, hogy valószínűleg a Hezekiah király által épített erődítmények része volt, melyet akkor épített, amikor az asszír invázióra (körülbelül Kr.e. 701) készült. Ez ugyanaz a fal lehetett, amit körülbelül egy évszázaddal később végül leromboltak Jeruzsálem babiloni ostroma idején (Királyok 2. könyve 25:10).

Bár a fal két másik szekcióját az 1960-as és 70-es években felfedezték, két szekciót elválasztotta egy nagy rés, ami néhány régészt arra vezetett, hogy ezek nem voltak a bibliai Jeruzsálem vaskori erődítményének részei, hanem a falak nagyobb épületek darabjai voltak. 

 

Ez a friss felfedezés azonban összeköti a két szakaszt, egyszer és mindenkorra bebizonyítva, hogy Jeruzsálem erősen meg volt erősítve a vaskor alatt.

 

A rekonstrukciók azt mutatják, hogy a fal elérte a majdnem 10 láb magasságot és több, mint 15 láb vastag volt. Sőt mi több, a fal a lejtős oldalú Kidron lejtőinek tetején helyezkedett el, impozáns gát volt Jeruzsálem keleti védelme mentén.

Más jeruzsálemi ásatások során is feltárták a város vaskori erődítményének maradványait, amikről úgy vélik, hogy Hezekiah király idején építették Kr.e. a késői 8. században. Ezek egyike a Széles Fal, ami Jeruzsálem Régi Városának mai zsidó negyede alatt húzódik. A Széles Fal viszonylag sík talajon épült és következésképpen masszív erődítménynek építették. A fal 23 láb széles (innen a neve) és a tudósok úgy vélik, hogy több, mint 25 láb magas volt.

Az ásatás igazgatói:  Dr. Joe Uziel, Ortal Kalaf, és Dr. Filip Vukosavovic a fal felfedett szakasza mellett állnak.
Fotó: Koby Harati / Biblical Archeological Society

 

Ki volt Hezekiah a Bibliában?

Hezekiah király Ahaz fia és utódja volt és Júda 13. királya (uralkodott körülbelül Kr.e. 715-686) és vallási reformjairól és arról volt híres, hogy megpróbálta elnyerni a függetlenséget az asszíroktól. Hezekiah kísérleteit, hogy megmentse Jeruzsálemet az asszír király, Sennacherib inváziójától Kr.e. 701-ben, megörökítette a Biblia és az asszír beszámolók is. A Biblia szerint Hezekiah számított a támadásra és megerősítette és kibővítette a városfalat és épített egy csatornát, amit ma Hezekiah csatornájának hívnak, hogy biztosítsa, hogy az ostromlott város kapjon vizet. (Krónikák könyve 2. 32:2-4; Királyok könyve 2. 20:20)


(Forrás: Biblical Archeology Society:  https://www.biblicalarchaeology.org/)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!