Befejeződött a japán holdraszálló egység missziója

Vágólapra másolva!
Véget ért a januárban a Holdon landolt japán SLIM űrszonda missziója - jelentette be hétfőn a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA).
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint pénteken nyilvánították befejezettnek az űrszonda küldetését, amely "túlteljesítette kitűzött céljait", és három fagyos holdi éjszakai periódust is túlélt, ám május óta nem sikerült kapcsolatba lépni vele.

japán űrszonda
A japán űrszonda a Holdon
Fotó: AFP PHOTO / JAXA/ Takara Tomy / Sony Group Corporation / Doshisha University

A SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a Shioli kráterben végzett kőzetelemzést. Kutatási eredményeit a JAXA ősszel hozza nyilvánosságra.

A kisméretű, 2,40 méterszer 1,70 méteres szonda január 20-án landolt a bolygón, és ezzel Japán az ötödik ország lett a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után, amelynek sikerült ez a manőver. Két korábbi japán holdküldetés 2022-ben és 2023 áprilisában kudarcot vallott.

A SLIM szinte pontosan az eredetleg kitűzött ponton érte el a Hold felszínét, ám kezdetben gondjai támadtak az energiaellátással, mert az oldalára dőlt, és napkollektorai rossz szögben álltak. A leszállóegység azonban később működőképes lett, képeket is küldött a Földre, és háromszor sikerült túlélnie a mintegy kéthetes holdi éjszakát. A JAXA április 28-án vesztette el vele a kapcsolatot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!