Szomszédjaikat is feljelentették Salem lakói a hírhedt boszorkányper idején

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, 2024.09.27.
a vádlottakon alapos vizsgálat során keresték a boszorkányságra utaló jeleket
Fotó: Wikimedia Commons/T.H. Matteson
Vágólapra másolva!
A Massachusetts állambeli települést először furcsa jelenségek sújtották, majd egy véres persorozat rázta meg, amelyek során 20 embert halálra ítéltek.
Vágólapra másolva!

Az állítólagos boszorkányok ellen folytatott eljárások története nem a salemi eseményekkel kezdődött. Sőt, kezdetben nem amerikai, hanem elsősorban európai országokat érintett. A 14–15. század nagy járványai után a társadalom válaszokat keresett. Ezeket a természetfeletti erőkben vélték megtalálni, és Nyugat-Európában a pestist követően fellángolt a boszorkányüldözés. 

A boszorkányok jellemzőit alaposan leírták, hogy mindenki számára egyértelmű legyen, ki jelent veszélyt az emberek biztonságára. 

Pereket indítottak a gyanús személyek ellen, akik elsősorban nők és a társadalom peremén élők voltak, és magáról az eljárásról is pontos leírást adtak. 

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, 2024.09.27.
Tituba, Parris tiszteletes egyik szolgálója volt az egyik első vádlott
Fotó: Wikimedia Commons/John Whetton Ehninger

Magyarországon az egyik legnagyobb boszorkányper szintén egy pestisjárvány után zajlott le. Az 1720-as évek második felében Szeged több kihívással küzdött: nemrég szabadult fel a török uralom alól, a környéken a fekete halál tizedelte a lakosságot, és új betelepülők is érkeztek. A társadalmi feszültség a boszorkányok elleni persorozatban csúcsosodott ki. 

Kívülállók és megbecsültek 

Az amerikai közösségekre is jellemző társadalmi feszültségektől sújtott Salemben több fiatal lány produkált furcsa és megmagyarázhatatlan tüneteket 1692 januárjában. Köztük volt Betty Parris és Abigail Williams, a helyi lelkész lánya és unokahúga, akik a földön fetrengtek, összefüggéstelen mondatokban beszéltek és kutyahangokat adtak ki. 

A közösség világlátása szerint az események okozója egyértelműen valamilyen természetfeletti jelenség vagy lény lehetett, és a szülők azonnal faggatni kezdték a gyerekeket, hogy ki babonázta meg őket. 

A gyanú rögtön a társadalom peremén élőkre terelődött (többek között a család őslakos rabszolgájára), és három nőt boszorkányság vádjával rövidesen bíróság elé állítottak. 

De a történet nem ért itt véget: 

a lányokra bocsátott rontás híre és a paranoia is futótűzként terjedt el Salemben és környékén. Furcsa koldusok, idegen származású szolgálólányok, de köztiszteletben álló asszonyok is gyanúba keveredtek, összesen több mint nyolcvan személyt fogtak perbe. 

Rontás vagy ételmérgezés?

Az év forró nyarán a börtönök sorra teltek meg vádlottakkal, és lassan megkezdődtek a tárgyalások is. A gyanúsítottakat – kevés kivétellel – mind bűnösnek találták, kiszabott büntetésük pedig halál volt. Végül 19 elítéltet végeztek ki, mindegyiküket akasztófán érte a halál. Köztük volt egy lelkipásztor és egy közrendőr is. 

Salem közössége nemcsak a kívülállókat, hanem a maguk közül valókat is veszélyesnek ítélte. 

A huszadik áldozat, Giles Corey például földműves volt, akit három napon keresztül vallattak, és akinek feleségét szintén boszorkánysággal vádolták és később ki is végezték.

A nyolcvanéves férfi kitartott, földjei védelmében nem ismert be semmit és nem is vallott mások ellen. Végül a többnapos kínzás vetett véget életének, így ő lett az egyetlen vádlott, aki nem került bitóra. 

A boszorkányhisztéria végül 1693 elejére csillapodott, miután már a kormányzó figyelmét is felkeltette. És hogy mi állhatott a lányok furcsa viselkedése mögött? A kortársak és a közösség tagjai rontást feltételeztek és a Gonosz munkáját sejtették az események mögött.

Múlt-kor cikk, Múltkorcikk, 2024.09.27.
A társadalmi feszültségek a tárgyalóteremben is felszínre kerültek
Fotó: Wikimedia Commons

A kutatók szerint azonban a kamaszlányok tünetei ételmérgezésre utalnak: valószínűleg anyarozzsal fertőzött búzából készített kenyeret ehettek, amely gomba erős hallucinációkat okoz. 

A salemi boszorkányok története máig foglalkoztatja az írókat is: Arthur Miller legendás drámája például a McCarthy-korszak kommunistaüldözéseit állítja párhuzamba a massachusettsi eseményekkel. 

További történelmi témájú cikkeket a Múlt-kor történelmi magazin weboldalán olvashatnak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!