Hazahozza a SpaceX a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósokat

Vágólapra másolva!
Mire Butch Wilmore és Suni Williams visszatérhat a Földre, több mint nyolc hónap után. Eredetileg küldetésüket az űrben csak egy hétre tervezték.
Vágólapra másolva!

A két űrhajós még decemberben rekedt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A két űrhajós már több mint nyolc hónapot töltött így az űrben, pedig egy hetes távollétre számítottak, amikor jelentkeztek a Boeing júniusban induló első űrhajós repülésére - számolt be az Euronews.

A Falcon 9 rakéta a NASA két munkatársál - Nick Hague és az orosz Alekszandr Gorbunov - szombat délután szállt fel a Cape Canaveral űrkutatási bázisról, hogy visszajuttassák őket az űrállomásra. 

A SpaceX indulását több nappal halasztani kellet a Helene hurrikán miatt, azonban az űrkapszula, Nick Hauge amerikai és Alekszandr Gorbunov orosz űrhajóssal vasárnap érkezik az űrállomásra.

Két űrhajóst kivettek az eredeti programból, így fenntartva két üres helyet Wilmore és Williams számára a visszatérési szakaszra. A tisztviselők szerint nem volt mód arra, hogy korábban visszahozzák őket a SpaceX-szel anélkül, hogy más tervezett küldetéseket megszakítanának - írja a Magyar Nemzet. 

Amint a másik két asztronauta is megérkezik az űrállomása, a Dragon legénysége egy sor tudományos kísérletet fog végezni, egyebek mellett a szupernova-robbanások fizikáját, valamint a hosszú űrutazások sejtekre gyakorolt hatását tanulmányozza majd. 

Korábban a Nemzetközi Űrállomásról - 374 nap távollét után - sikerrel landolt hétfőn Kazahsztánban egy Szojuz űrkapszula két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén.  Elon Musk a SpaceX űrvállalat vezérigazgatója pedig a múlt hétvégén jelentette be, két év múlva elindítja első legénység nélküli űrhajóját a Marsra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!