Hatalmas magyar aranyeső a Maty-éren

Vágólapra másolva!
Fantasztikus sikerekkel folytatódott a szegedi kajak-kenu világbajnokság, amelynek szombati napján végre érmeket is osztottak. Az 1000 méteres távon összesen hat aranyat és egy bronzot nyertek a magyarok, a párosok között nem akadt jobb a mieinknél, a hölgyek három számból hármat nyertek - ebből Kovács Katalin és Janics Natasa kettőben is tevékeny részt vállalt.
Vágólapra másolva!

Benedek-fölény egyesben


Telt ház! Egyre kevesebb sportág büszkélkedhet ezzel, ám az idei magyarországi események házigazdái nem panaszkodhatnak. Az öttusa, illetve az úszó Európa-bajnokság után a kajak-kenu vb szervezői is boldogan dörzsölhetik tenyerüket, a Maty-ér (valószínűleg nemcsak a kiváló időjárás miatt) szombat délutánra megtelt.

A leghosszabb, ezerméteres finálékra tömött lelátók várták a sportolókat, a nézők között olyan világhírességek is voltak, mint a nyolcszoros olimpiai bajnok, Birgit Fischer, vagy Wichmann Tamás, de Sólyom László köztársasági elnök is jelezte érkezését.

Az 1000 méteres B döntőkben egyetlen magyarért, Benkő Zoltánért szoríthatott a közönség, a Gxőri VSE versenyzője a táv háromnegyedéig csak követte a lengyel Mariusz Kujawskit, a hajrában aztán robbantott, s magabiztosan nyert. A nézők ugyanúgy hajtották, mintha éremér csatázott volna, a különbséget azonban érzékeltette, hogy a győztes karja ezúttal nem lendült magasba a célba érkezés után...

A finálét a férfi kenusok nyitották, a Démász-Szeged versenyzője, Vajda Attila a hatos pályán vágott neki az egy kilométernek, olyan klasszisok mellett, mint a spanyol David Cal Figueroa, az Európa-bajnok román Florin Mironcic vagy éppen két olimpiai bajnok: a cseh Martin Doktor és a német Andrea Dittmer.

Vajda 250 méternél már alapos hátrányt szedett össze, féltávnál a nyolcadik helyen lapátolt, 750-nél se volt sehol, de amit a hajrában produkált, az leírhatatlan. Csapásszámát a közönség üteme emelte, végül csak a mexikói Everardo Cristóbal, illetve a német Dittmer tudta csak megelőzni - azaz bronzérmes helyen zárt.


A kajakosok távján magyar híján csak nézhettük, ahogy a svéd Markus Oscarsson megnyeri az aranyérmet (a címvédő norvég Larsen csak 6. lett), a hölgyeknél azonban már ott lapátolt a mezőnyben Európa-bajnokunk, Benedek Dalma, aki Racicében egyszer már legyőzte a világbajnoki címvédő, német Katrin Wagner-Augustint.


Féltávnál félhajóhossz, ezt kellett tartani a hajrá ötszáz méterén, ám a Dunaferr versenyzője nem elégedett meg az exponenciális növekedéssel, a célban másfél hajóhossznyira tornászta előnyét. Pazar versenyzése az első magyar aranyérmet eredményezte.

Párosban nincs rivális


Kenupárosunk, Kolonics György és Kozmann György is kitett magáért, féltávhoz úgy érkezett a duó, hogy a kubai és az ukrán riválist is maga mögé utasította. És nem fáradt az egység, méterről méterre nőtt az előny, a hajrára már azt is megengedhette magának Kozmann, hogy az utolsó öt méterre magasba lökje evezőjét, a társára hagyja a "kulimunkát". A teljes magyar életérzést egy kanadai páros tetézte, a második ugyanis Buday Attila és Buday Tamás lett, juharleveles hajóval.

Férfikajakban Kucsera Gábor és Kammerer Zoltán rajt-cél győzelmet aratott, lehetett erőt meríteni mind Benedek, mind a Kolonics, Kozmann duó sikeréből, a magyar kettős folytatva a szép hagyományt szintén egy hajóhosszal diadalmaskodott. (Janics Natasa testvérei, Mico és Stjepan horvát színekben a hatodik helyen végeztek.)

Ezek után mit várhattunk Kovács Katalin és Janics Natasa kettősétől? A világ kimagaslóan legjobb párosa úgy lőtt ki a startnál, mint a puskagolyó, 500 méternél már a farvizén evezett a teljes mezőny, igaz, a hajrára a kínaiak majdnem befogták őket (szerencsére nem 1100 m-es a táv). Hat szám után már a negyedik arany - álom!

Az első négyes döntőben a Metka Márton, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor, Mike Róbert kenus kvartett volt érdekelt. A borzalmasan erős mezőnyben a Európa-bajnok németek és a címvédő lengyelek húztak keményen (utóbbi csapatban csak Wojciech Tyszynski maradt hírmondónak a zágrábi aranyérmesek közül), az aranyérem végül a németeké lett, megelőzve Ukrajnát és Lengyelországot. A magyar egység hatodikként zárt.

A kajakosoknál a hetes pályáról rajtolt a Vereckei Ákos, Kökény Roland, Gyökös Lajos, Horváth Gábor négyes, amely az első időmérő pontnál már tisztán az élen állt, féltávál egy méteresre nőtt az előny, s innen nem volt visszaút. A vert mezőnyben a címvédő németek és a friss Európa-bajnok szlovákok is csak a hátát látták az egységnek, amely a célba érkezve egyszerre borult vízbe.


A nap zárószámát a hölgyek négyese jelentette, a címvédő és Eb-aranyérmes kvartett - Janics Natasa, Keresztesi Alexandra, Kovács Katalin, Paksy Tímea összeállításban - leiskolázta a mezőnyt.


A versenyek végeztével is volt még miért izgulni, a női kajaknégyes ugyanis a célba érkezés után azonnal megfordult, s szembe is leevezte a távot a közönség előtt. A hangosbemondó mindent elkövetett, hogy figyelmeztesse a lányokat, ám példájukat követték a férfiak is. A szpíker könyörgött, forduljanak vissza, vagy diszkvalifikálják őket...mindhiába. A csapatvezetőt ezután a toronyba hívták, de szerencsére nem lett komolyabb következménye az ünneplésnek.

Így aztán elkönyvelhettük: első nap, hat arany - soha rosszabb kezdést.

A világbajnokság vasárnap délelőtt az 500, délután a 200 méteres döntőkkel folytatódik.

Bajnoki nyilatkozatok

Kozmann György: "Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, összeállt a mozgásunk, de azért arra nem gondoltunk, hogy ennyire gyorsak leszünk. Szinte el se akartuk hinni, hogy 500-nál ennyire vezetünk. Külön öröm, hogy Horváth Csaba után már nekem is sikerült világbajnokságot nyernem Kolóval."

Kolonics György: "Nem számítottunk arra, hogy ilyen jól megyünk, bár az előfutam és a középfutam alapján azért láttuk, hogy jó formában vagyunk. Ezúttal eltértünk szokásunktól, és már az elején nagy iramot diktáltunk, a többiek meg talán megijedtek egy kicsit a szembeszéltől, azt hihették, hogy célszerűbb beosztani az erejüket. Szóval mi gyorsabban, ők a szokásosnál lassabban kezdtek. Utána pedig vélhetően lélekben is egy kicsit feladták."

Kucsera Gábor: "Ezt gyakoroltuk, erre készültünk. Edzéseken mindig délután eveztünk 1000 méteres pályákat, ezért amikor az előfutamban délelőtt mentünk, egy kicsit izgultam is. Most viszont minden tökéletes volt, nagyon jó erőben éreztük magunkat. Ettől függetlenül meglepett minket, hogy nagyon jó helyen állunk 500-nál, kicsit tartottam is tőle, hogy a németek majd feljönnek ránk, mint mi rájuk az Európa-bajnokságon, de Kamera nagyon higgadt volt, remek tempót diktált, így végül nem volt gondunk."

Kammerer Zoltán: "Hét éve, 1999-ben voltam utoljára világbajnok, úgyhogy nagyon örülök, hogy most sikerült nyerni. A jövőt illetően annyit mondhatok, most úgy látom, az olimpiáig párosban megyünk. Persze minden év hozhat változást."

Horváth Gábor: "Az előfutamban és a középfutamban megpróbáltuk a hibáinkat javítgatni, a csapat mozgását csiszolni, úgy látszik, ez sikerült."

Vereckei Ákos: "Egyszerűen nem tudom megmondani, hogyan tudtunk ilyen jól evezni. Csak mentünk, ahogy bírtunk."

Kovács Katalin: "Nem mondom, hogy jól esett a páros és a négyes ilyen rövid idő alatt, de túl vagyunk rajtuk és megnyertük mindkettőt, ez a lényeg. Nagyon örülünk. Párosban láttuk, hogy egy külső pályán jönnek a kínaiak, de éreztük, hogy megvan az aranyérem, így nem aggódtunk. Később mesélték, hogy a négyes után, miközben eleveztünk a közönség előtt, már hívtak bennünket mérlegelni, a műsorközlő pedig egy idő után kétségbeesetten kiabált, hogy jöjjünk már vissza, de mi ebből semmit nem hallottunk. Szerencsére azonban nem lett baj, időben visszaértünk"

Janics Natasa: "Nagyon boldog vagyok, hogy túl vagyunk az ezres számokon, és sikerrel vagyunk túl rajtuk. Kicsit irigylem Keresztesi Alexandrát, hogy számára már véget ért a vb, nekünk még négy számunk hátravan, nehéz lesz, az biztos."

Paksy Tímea: "Nagyjából az történt, amire számítottunk, bár volt már jobb pályánk is. A szemem sarkából láttam az ellenfeleket, ha kellett volna, még tudtuk volna fokozni a tempót. Mögöttem a lányok egy kicsit rám akartak evezni az elején, elsiették a csapásszámot, de leszabályoztam őket."

Eredmények 1000 méteren

férfiak
c-1:
1. Cristóbal Everardo (Mexikó) 4:07.855 perc
2. Andreas Dittmer (Németország) 4:10.741
3. VAJDA ATTILA 4:11.347

c-2:
1. KOZMANN GYÖRGY, KOLONICS GYÖRGY 3:43.781 perc
2. Buday Attila, Buday Tamás jr. (Kanada) 3:46.151
3. Makszim Prokopenko, Szerhij Bezuglij (Ukrajna) 3:46.769

c-4:
1. Németország (Robert Nuck, Stephan Breuing, Stefan Holtz, Thomas Lück) 3:27.422 p
2. Kanada (Andrew James Russel, Thomas Hall, Kyle Jeffery, Dmitrij Joukovski) 3:28.394
3. Fehéroroszország (Aliakszandar Kurliandcsik, Aliakszandar Zsukuszkij, Aliakszandar Bahdanovics, Andrej Bahdanovics) 3:28.880
...6. MAGYARORSZÁG (METKA MÁRTON, SÁFRÁN MÁTYÁS, BALÁZS GÁBOR, MIKE RÓBERT) 3:31.322

k-1:
1. Markus Oscarsson (Svédország) 3:39.359 perc
2. Tim Brabant (Nagy-Britannia) 3:39.419
3. Ben Fouhy (Új-Zéland) 3:39.443
.....10. BENKŐ ZOLTÁN (B-döntőben: 1.)

k-2:
1. KAMMERER ZOLTÁN, KUCSERA GÁBOR 3:17.791 perc
2. Rupert Wagner, Andreas Ihle (Németország) 3:19.075
3. Tomasz Gorski, Adam Seroczynski (Lengyelország) 3:19.837

k-4:
1. MAGYARORSZÁG (GYÖKÖS LAJOS, KÖKÉNY ROLAND, VERECKEI ÁKOS, HORVÁTH GÁBOR) 2:56.523 p
2. Lengyelország (Marek Twardowski, Tomasz Mendelski, Pawel Baumann, Adam Wysocki) 2:57.873
3. Fehéroroszország (Vagyim Mahneu, Damijan Turcsin, Aliakszej Abalmaszau, Raman Piatrusenka) 2:57.897

nők:
k-1:
1. BENEDEK DALMA 4:04.683 perc
2. Katrin Wagner-Augustin (Németország) 4:06.933
3. Michala Mruzkova (Csehország) 4:07.293

k-2:
1. KOVÁCS KATALIN, JANICS NATASA 3:48.982 perc
2. Csu Min-jüan, Jang Ja-li (Zhu Minyuan, Yang Yali, Kína) 3:49.756
3. Hanna Puskova-Areska, Natalija Bandarenka (Fehéroroszország) 3:51.664

k-4:
1. MAGYARORSZÁG (Paksy Tímea, Kovács Katalin, Janics Natasa, Keresztesi Alexandra) 3:23.488 p
2. Németország (Carolin Leonhardt, Miriam Frenken, Tanja Schuck, Silke Hörmann) 3:24.106
3. Kína (Ju La-mej - Yu Lamei, Vang Feng - Wang Feng, Csang Ji-mej - Zhang Jimei, He Jing - He Jing) 3:25.012

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről