Renato Morlotti a szörfvitorla-tervezés csúcsán

Vágólapra másolva!
Ma Renato Morlotti vitorlatervező és a GUN Sails közti 8 éves együttműködés szinte a legtartósabbnak számít azon a piacon, ahol a cégek gyorsabban cserélik a tervezőiket mint a vitorlák kinézetét.
Vágólapra másolva!

Vitorláztam, dolgoztam és nagyon élveztem


Renato 1998-ban került a GUN-hoz, és ezzel a cég arculata is jelentőset változott. Folyamatos munkájával Renato olyan vitorlákat tervez, amelyek a legjobb márkákkal versenyeznek.

Hogyan jutott eszedbe, hogy vitorlákat tervezz?
- 8 évesen kezdtem vitorlázni, és 16 éves koromra már ennek a különleges világnak a részesévé akartam válni. 17 évesen szerencsésen egy vitorlagyárban kezdtem dolgozni; mindent kellett csinálnom, de napról napra többet tanulhattam. Később a 420-as és 470-es hajóosztályhoz és kisebb katamaránokhoz fejlesztettem vitorlákat. 7 évvel később Milánóból keresett meg egy versenyvitorlákat gyártó cég. Természetesen nem tudtam nemet mondani, hiszen ezért küzdöttem éveken keresztül. 27 éves voltam és sosem felejtem el azt amikor a főnököm azt mondta: "Mától te vagy a felelős a versenyvitorla-osztály munkájáért".

És a tesztelésért is?
- Természetesen. Tesztek nélkül nem lehet fejleszteni. Vitorláztam, dolgoztam és nagyon élveztem.

Egyszóval mindent elértél. Miért választottad a kevésbé menő windsurf üzletet?
- Igazából nem tudom mi történt pontosan. Egyik oldalról a csillogó és sznob vitorlás társaságok nem passzoltak az egyéniségemhez. Másik oldalról viszont egyre jobban csodáltam a szörfösöket, olyan vidámak és érdekesek voltak. Végül pedig valami egyedit szerettem volna. Szóval egyszerűen egyik nap yacht vitorlákat készítettem, este pedig első windsurf vitorlámon kezdtem dolgozni - ez volt a Queen Sails. Két évvel később otthagytam Milánót, hogy teljes egészében a szörfvitorla fejlesztésen dolgozhassam, a Queen Sails-nél. Emlékszem a napra amikor elhatároztuk, hogy a Pozo-i (Kanári-szigetek) Vidar Jensen-t (N44) szponzoráljuk. Amikor az első wave vitorláit terveztem, az Alpokat láttam az ablakomból, és nehéz volt elképzelni, hogyan fog a vitorla működni. Az eredmény nagyon jó lett, mert a srác néhány versenyt megnyert ezekkel a vitorlákkal és 1997-ben a wave versenyt is Pozo-n.

És 1998-ban mentél a GUN-hoz.
- Igen, egy barátom jelezte, hogy tervezőt keresnek a GUN-hoz. Megadta a kapcsolatot, leszerződtünk, ilyen egyszerű volt. Azt gondolom a kapcsolatunk azóta is remek.

Miért éppen Tarifa?
- Elhatároztuk, hogy a legjobb európai helyen, Tarifán fogunk fejleszteni. Sosem voltam Spanyolországban előtte. Amikor egy téli estén megérkeztem Tarifára, senki sem volt az utcákon és azt kérdeztem magamtól: "Mit is csinálok itt? Nem tudok spanyolul, és jól fogom-e magam érezni itt?


Mennyi idő alatt tanultál meg spanyolul?
- Még mindig tanulok. Hat év után is keverem az olasz és spanyol szavakat. Nem beszéltem se angolul, se spanyolul, és egyszerre kellett mindkettőt kezdenem.

Saját tervezőprogramom van a személyes stílusomnak megfelelően


Milánóból Tarifára költöztél. Sokkoló szituáció lehetett.
- Igen, az volt. Teljesen különböznek. Milánó egy őrült, stresszes nagyváros, igazából nem kedvelem az ottani életstílust. Tarifán az emberek ismerik egymást, mindig találsz valakit aki flamencót játszik valamelyik bárban. Tarifa egy barátságos kisváros, télen csak a helyiek vannak, és leszámítva a júliust és augusztust csodálatos hely.

Szeretsz ott lakni?
- Igen , szeretem Tarifát. Szeretek itt dolgozni és kedvelem új barátaimat. Nagyon boldog vagyok. Ne kérdezd a jövőt!

Visszatérve Olaszországra. Hazaköltözöl még valaha?
- Nem valószínű. De sosem lehet tudni. Milánóba biztosan nem. Talán egy kisvárosba délen, közel a tengerhez. Talán Szicilia vagy Szardínia... nagyon szép helyek.

A vitorlatervekről: hogyan változott az elmúlt öt évben?
- Mindent megváltoztattam és semmit. Úgy értem 1998-tól egy dolog jár a fejünkben: mi a cél. Milyen vitorlákat készítünk? A legjobbakat amiket tudunk. Legyen felhasználóbarát, könnyű legyen szörfözni és riggelni, legyen stabil és kényelmes. Ez mindenki célja. Inkább csak a folyamat változott. Nagyon jól sikerülnek a modelljeink, a minőséget, az anyagokat és a formákat is folyamatosan fejlesztjük. A fejlesztés sosem ér véget. Néha azt mondjuk, hogy elkészült egy vitorla. Ekkor kerül gyártásba, de a fejünkben máris fejlesztjük tovább.

Mi segít a tervezésben? Hagyományos kézi technika vagy CAD?
- Saját tervezőprogramom van a személyes stílusomnak megfelelően. A szoftver mindent gyorsan és precízen végez és nem lehet összehasonlítani a kézi technikával. Mégis néha kézzel is dolgozom, mert szeretem érezni az anyagot közvetlenül.

A windsurf a funsportok alapja. Mégis évről évre szűkül a piac. Mi várható 2010-re?
- Ebben a pillanatban a piac nagyon stabil, nemigen fog nagyot változni. A GUN Sails ebben a helyzetben is a legjobbat kívánja nyújtani a legjobb ár/érték aránnyal. Ez a vevők érdeke.

Sok szörfös "idős" (több mint 29 éves). Hogyan lehetne a fiatalokat bevonni a szörfös életbe?
- Fiatalokból mindig van utánpótlás. És egyre többen jönnek. Ha nem látod őket, gondolj arra, hogy mi milyen öregek vagyunk! Higgyél jobban a sportban, nyisd ki a szemed! Ez a legjobb gyógyszer. Sok cég a kite piac felé indult, mert azt gondolták, hogy a szörf meghal. Szerintem tévednek, és ki fog alakulni egy természetes egyensúly. A fiatalság a promóció alapja, nem lehet nélkülük előre lépni. Ezt tudjuk. Ezért a fejlesztéshez és teszteléshez nem csak jó, hanem fiatal szörfösöket keresünk, mint például Philippe és Kim. Nagyon keményen dolgoznak egyszerre a teszteléseken és a versenyeken, rengeteg pozitív energiát adnak. Elmondhatom, hogy sok fiatal álma, hogy egy szörfös cégnél dolgozzon.

Te már gondoltál kite szörfözésre?
- Nem. Egyszerűen mert nincs rá időm. De nem vagyok ellene, nagyon szép sport. Nem kedvelem azokat, akik évekig a szörfözésnek éltek, mára pedig a kitesportban versenyeznek és leszólják a mai szörfösöket. Vannak barátaim akik most kiteoznak. Ők azt mondják, hogy a szörfözésben már nem tudtak fejlődni és élvezik a kite-ot, sikerélményük van. Ezt megértem.

Mi a véleményed a Formuláról és a Slalom újraéledéséről?
- A Formula különleges osztály, nagyon differenciált. A legjobb formulások magasak és nehezek és ez veszélyes mert ezeknek a feltételeknek kell megfelelni. A Slalom-ot nagyon kedvelem. A szörfözésnek ez az alapja, hiszen mindenki hamar megsiklana, gyorsan szeret menni és élvezi a gyors fordulókat. Mindig van az autómban egy slalomdeszka.

Kívánságaid 2006-re?
- Szeretnék egyszer igazán nyaralni. Amióta Tarifán vagyok, sokat dolgozom. Tavaly végre elmentem Sierra Nevada-ba sielni a feleségemmel, és ez csodálatos volt.

És Maui vagy Dél-Afrika?
- Igazából nem vagyok értük oda. Valami különlegesre vágyom. Például Costa Rica, csak szörfözni. Napi 24 órában a szörfözésen jár az eszem, néha ki kell kapcsolódni.

Hiányoznak az olasz ételek?
- Nem igazán. A spanyol koszt is nagyon jó, másrészt elég jól főzök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről