Árleszállítás után az üzletekben

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Szerdán reggel mindenütt gondosan tervezett, vonzó kirakatok fogadják a járókelőket. A vásárlók nagy számban keresték fel az üzleteket, sok helyen "rekordforgalom" volt. A kereskedelem mindenütt gazdag árukészlettel, zökkenőmentesen bonyolította le a kiszolgálást.

Rekordforgalom Budapesten

Tavaly május 2-án ugyanazok a fővárosi áruházak (Divatcsarnok, Corvin, Szabadság, Ujpesti Állami Áruház, Különleges Méretek Boltja és Uttörő Áruház) tartottak nyitva, mint az idén május 2-án. A tavalyi egynapi forgalom akkor 1 millió 745 ezer forintot tett ki, míg az idén május 3-án a hat áruház forgalma meghaladta a 8 millió 200 ezer forintot.

Az első napon a Divatcsarnokban (Tudósítónktól.)

Az ország legnagyobb áruháza, a magyar Divatcsarnok előtt már jóval 10 óra előtt rengeteg ember várakozott a kapu nyításra.

Igen sokan, miután kiszámították, mit takarítottak meg az árleszállítás révén, a megmaradt pénzből azonnal "terven felül" más árucikket is vásároltak. Beszélgettünk Novák Károllyal, az Újpesti Bőrgyár dolgozójával. Elmondta, hogy egy 480 forintos sportöltönyt vásárolt magának, aztán a megtakarított 105 forinton még egy inget is.

Az áruház alumíniumedény-osztályán boldogan szemlélte a nagy forgalmat Kovács Márta, az Alumíniumárugyár dolgozója. Ezen a délelőttön nagy sikert arattak az "ő gyárának" termelvényei. A szemlélődés után egyébként Kovács Mártából is vásárló lett: új ballonkabátnak és piké ruhának lett a tulajdonosa.

Több mint két és félmillió forgalmat bonyolított le ezen a napon az áruház. Tarján István elvtárs, az áruház igazgatója ezt mondta: "Raktáraink gazdagsága és ez ipar egyenletes szállítása biztosítja, hogy nem lesz semmiféle fennakadás a kiszolgálásban." (Csütörtökön egyébként újabb 12 000 pár nylonharisnya, 2 millió forint értékű cipő érkezett az áruház gazdag raktáraiba.)

A fővárosi szaküzletekben

Budapesten igen sok vevő kereste fel csütörtökön a szaküzleteket. Az

ÁTEX-ÜZLETEKBEN

főleg tavaszi, nyári női ruhaanyagot, tweed szövetet és selymeket vásároltak. Az esti órákban ezt a felvilágosítást kaptuk az ÁTEX vezetőitől: "boltjainkban 50-60 százalákkal, egyes helyeken 100 százalékkal volt nagyobb a forgalom, mint április 1-1 napján." Az

ÓRA ÉS ÉKSZERBOLTOKBAN

igen nagy volt az érdeklődés a külföldi órák iránt. A Baross téren levő 104. számú Óra és Ékszerboltban más napokon átlag 5 órát adnak el, csütörtökön itt 48 órát vásároltak. A Lenin körúton levő 102. számú Óra és Ékszerboltban naponként átlag 14 óra talál gazdára, csütörtökön 36 órát adtak el.

Sok vásárló a földművesszövetkezeti boltokban

Csütörtökön reggel fél 8. a lajosmizsei kis földművesszövetkezeti ruházati boltban (most épül a legközelebbi sarkon, egy korszerű, nagyobb üzlet helyette) reggel 7 órától, tehát félóra alatt 5000 forint árú készruhát adtak el és 22 pár cipőt.

Nagykőrös, földművesszövetkezeti áruház. Reggel 7-től délelőtt fél 11-ig 40 000 forint volt a forgalom. Itt a férfiöltöny és a női kötöttáru volt a legkeresetebb cikk. Ott tartózkodásunk alkalmával éppen a gépállomás vezetője, továbbá a múzeum igazgatója és a Kinizsi Konzervgyár munkása vásárolt magának egy-egy öltözet ruhát.

Szabadszállás. Amikor a déli órákban ott jártunk, éppen a pénztárbevételt állapították meg: 25 szézalákkal volt nagyobb a forgalom, mint nás hétköznapokon, s ha tekintetbe vesszük, hogy ezt a forgalmat a legnagyobbrészt leszállított árú cikkekből érték el, a különbözet ennél sokkal nagyobb.

Cegléd földművesszövetkezeti Áruház. Csütörtök délig 30 százalékkal volt nagyobb a forgalom, mint más napokon - estig. A többi között 28 férfiöltöny, 145 pár cipő kelt el, nagyon sok düftin kulikabát, több háztartási kisgép, igen sok mosószer, edény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!