Elvtársak, ne játszadozzanak!

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Szabad Nép:

Ugyancsak törhetik a fejüket mostanában a községi tanácselnökök, de különösen a nagyobb mezővárosok és a járások mezőgazdasági, illetve pénzügyi osztályainak dolgozói. No, nem történt más baj, csak annyi (s ez is éppen elég), hogy nemrég megjelent egy földművelési miniszteri rendelet a "mezőőri feladatok ellátásáról". Ezzel együtt napvilágot látott "A pénzügyminiszter és a földművelésügyi miniszter együttes utasítása a mezőőri feladatok ellátásával kapcsolatos egyes kérdések szabályozásáról". (Már a címe is, milyen fontoskodó!)


Fölösleges a két "műből" idézni, hiszen akiket illet, elolvassák (és bárki elolvashatja) a Mezőgazdasági Értesítő április 18-i számában. Csak annyit, hogy a rendelkezés terjedelme - az elmaradhatatlan mellékletekkel együtt - éppen 8 oldal. Így hát nem csodálkozhatunk a tanácsok illetékes dolgozóinak gondterheltségén, s megértjük Kovács Lajos elvtársnak, a székesfehérvári tanács pénzügyi osztályvezetőjének kijelentését, miszerint : "Egy napot fordítottam ennek a rendelkezésnek az áttanulmányozására. Persze még mindig vannak tisztázatlan elvi kérdések." Hát íme: a rendeletet "áttanulmányozzák" és - igyekeznek tisztázni az "elvi" kérdéseket. Úgy is írhatnánk: "A mezőőrök alkalmazásával és járandóságuk kiszámításával kapcsolatos elvi kérdéseket." Ez a pontos megfogalmazás!


Csak hát az a kérdés: mire jók, kinek használnak az ilyen és ehhez hasonló rendelkezések? Mert a mezőőrök járandóságának kiszámítását, nyilvántartását, behajtását - általában: a mezőőrök fizetésének lebonyolítását sikerült úgy összekuszálni, mint még soha. A nagyobb városok tanácsainak dolgozói - például Kecskemét, Kiskunfélegyháza, ahol több mint tízezer termelőt tartanak nyilván - egyszerűen képtelenek erre. Székesfehérvárott kiszámították: ha ezt a rendelkezést legjobb tudásuk szerint igyekeznek végrehajtani, akkor minden mást félretéve ötven 30 napig dolgozhatnak rajta.


Bizonyára a földművelésügyi és a pénzügyminisztériumban is több tisztviselő napokig, sőt hetekig fáradozott a rendelet elkészítésén. Ha ezt a mezőőrök tudnák, valószínűleg igen hálásak lennének érte. De lehet, hogy velünk együtt azt mondanák: kedves elvtársak, ne játszadozzanak már az idővel, a közpénzzel, az emberel idegeivel. Túl drága és szükségtelen ez a játék.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről