A magyar Harry Potter - szemüveg nélkül

Vágólapra másolva!
A Harry Potter sorozatra hasonlít a napokban megjelent A strucc vére című, magyar ifjúsági kalandregény sorozat első része - mondta Erdélyi Lili Ada sajtóreferens. Az egyes epizódokban a XXI. századi, magyar származású amerikai fiú: Johnny Fortunate a magyar középkor történelmi nagyságait látogatja meg. A 2002-re tervezett második részben a New York-i fiú egyaránt átéli a World Trade Center tragikus katasztrófáját és kedvenc királya, Nagy Lajos halálát.
Vágólapra másolva!

Erdélyi Lili Ada, a sajtóreferens, Makora Mihály Zebulon, az orvosi könyvekre szakosodott könyvkiadó, Bódi Kati, a reklámgrafikus -illetve ahogy ők nevezték saját magukat: az könyvkínáló nemes leányasszony, az könyvkiadó és az könyv illusztrátora - társaságában az színjátékos Helyei László felolvasta A strucc vérének könyvbéli történéseit. Az íródeákok az lovagkor világát jelképező étkeket: sült almát és medvehagymás pogácsát fogyasztottak.

"Az amerikai kisfiú, a magyar származású Johnny Fortunate (Szerencsés János) Brooklynban él"- ismertette a könyv kerettörténetét Joe Coldwell, a Brooklynban élő szerző távollétében Gáspár Ferenc, az ikertestvére.

Joe Coldwell a középkor hangulatát idéző könyvbemutatón megjelent íródeákoknak e-mailen küldte el a középkori történéseket: "A nagyapa csoda-gyűrűjének köszönhetően Johnny Aversa váránál találja magát, a francia származású Anjou Nagy Lajos, magyar király sátránál. A sátorban a sebesült király fekszik, éppen a lábikrájába kapott egy nyílvesszőt. Johnny a sátor tetejére biggyesztett díszre lesz figyelmes: egy struccot ábrázol, amint szerencsepatkót tart a csőrében. Ugyanez a strucc látható a nagyapától kapott pecsétgyűrűjén is.

Johnnynak sok kalandon, győzelmeken és vereségeken kell még keresztül mennie, hogy ráébredjen: vannak határaink, amiket nem léphetünk át soha. Nagy Lajosból soha nem lesz német - római császár, Johnnyból pedig magyar gyerek."

"Szüleink elváltak, és Józsi az apánkkal Amerikába költözött 13 évesen - mesélte a szerzőről Gáspár Ferenc, a báty. - Joe később a Columbia Egyetem történelem szakán végzett. Nagy Lajost, testvérem kedvenc magyar történelmi alakját eddig elhanyagolták az írók, hiszen az '50, '60-as években Magyarországon imperialistának számított."

Ez a könyv Gáspár Ferenc szerint azért is fontos, hogy az EU-csatlakozás küszöbén a franciákkal kapcsolatban ne csak Trianon jusson eszünkbe, hanem egy kicsit régebbről Nagy Lajos kora is.

Az aktuális politikai-történelmi eseményekhez úgy is kapcsolódik a történet, hogy "a második kötetben szerepel majd a World Trade Center elleni tragikus merénylet".

A következő részekben Zsigmond király, Hunyadi János és Kinizsi Pál idejébe utaznak majd Johnny és a barátai.

"A lovagkorra emlékeztető ideák újjálesztését játékfolyammá szeretnénk módosítani, várjátékok, lovagi tornák szervezésével, majd a játékokat országos rendezvénnyé növeszteni" - mondta Erdélyi Lili Ada.

"Nagy Lajos küldte a süteményeket?" - hangzott el az egyetlen kérdés. Az íródeákok korlátozott érdeklődésének oka az volt, hogy kávét még nem fogyasztottak Nagy Lajos udvarában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről