A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Meghalt Chaim Potok író, filozófus

Vágólapra másolva!
Eredeti, Herman Harold Potok és héber Chaim Cvi nevéből olvasztotta össze írói nevét a 73 éves korában, Philadelphiához közeli otthonában agydaganat következtében elhunyt sokoldalú szerző, rabbi, filozófus.
Vágólapra másolva!

Chaim Potok 1929-ben született Bronxban, családja Lengyelországból vándorolt ki az Egyesült Államokba (anyjának sárospataki gyökerei voltak). Az ortodox neveltetést kapott Potok vallási tanulmányokat folytatott, 1954-ben rabbivá avatták. Tábori rabbiként vett részt a koreai háborúban, hazatérve filozófiát tanult Pennsylvaniában.

1967-ben jelent meg első, nagy visszhangot kiváltó könyve, A kiválasztott. A később megfilmesített mű az 1940-es évek New Yorkjának haszidjai közt játszódik. A regény különlegességét az adja, hogy a szerző - ellentétben más neves zsidó írókkal - nem kívülállóként tekint az ortodox és haszid zsidó életformára, hanem belülről írja meg élményeit, felvázolva a hagyományos vallás és a világias gondolkodás közt feszülő ellentéteket.

Chaim Potok életútjahttp://www.lasierra.edu/~ballen/potok/Merre vagytok, jó könyvek?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=4385

Chaim Potok mintegy húsz könyvet írt, az utolsó októberben jelent meg. Emellett belekóstolt a fényképészetbe, írt gyerekkönyveket, forgatókönyveket, filozófiát oktatott, és rabbiként is élénk tevékenységet folytatott. Az 1970-es évek közepén pár esztendeig Izraelben élt családjával. Bár amerikai zsidó íróként tartották számon, jobban szerette azt a meghatározást, hogy ő amerikai író, aki egy kicsiny, különleges amerikai világot ábrázol műveiben.

Chaim Potok könyveit - A kiválasztott, Az ígéret, A nevem Asher Lev, Davita hárfája, Fények könyve - 2001-ben és 2002-ben jelentette meg sorozatban az Ulpius-ház Kiadó, ez utóbbi a 2002-es könyhét egyik legnagyobb sikere volt.

Gazdagítsa könyvespolcát
Chaim Potok műveivel !

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!