Vágólapra másolva!
Catherine Millet könyvéhez a legjobb kedvcsináló az lenne, ha tetszőleges helyen felütve a könyvet idéznénk belőle. Szinte egészen biztos, hogy egy közösülés zaftos, de vérlázítóan tárgyilagos leírásánál nyílna ki a könyv, hiszen hemzseg ezektől. A francia művészettörténész saját, merőben változatos és intenzív szexuális életét írta meg.
Vágólapra másolva!

Catherine Millet Nehéz mit gondolni erről a könyvről. Nem lenne teljesen igazunk, ha azt írnánk: "Példátlan vállalkozás az egyén szembenézésére önnön erotikus túlfűtöttségével és ebből eredő kiszolgáltatottságával." Az sem lenne igaz, ha azt írnánk: "A változás korába lépett kispénzű művészettörténész sikeres próbálkozása, hogy a mindig kelendő szexuális kitárulkozással alapozza meg nyugdíjas évei jólétét." És jogtalanul használnánk azokat a paneleket is, amelyek a "prüdéria elleni keresztes háború"-ról szólnának. Próbáljuk konyhapszichologizálás és erős jelzők nélkül rögzíteni, mi ez a könyv.

Catherine Millet könyve irodalmi értelemben valószínűleg nem maradandó, élvezeti értéke viszont megfelelően magas, értsd: jó, élvezetes, nem unalmas olvasni. Azt sem lehet ráfogni, hogy ne késztetné gondokolkodásra az embert. Önnön szexuális szokásain mindenki sokat gondolkodik, ez a könyv pedig segít rendszerezni ezeket a gondolatokat. Azt is állítjuk: a könyv nem öncélúan tocsog a különböző testváladékokban. Nem ízléstelen, sőt, veszélyesen hergelő. Szalmaözvegyeknek ellenjavallt, a kedves gyermekes olvasók többsége pedig minden bizonnyal a legfelső polcon fogja tartani a kötetet.

Rendelje meg!

230 oldal, 1501 forint. Kiadó: Ulpius-ház


Catherine Millet: Catherine M. szexuális élete




Millet könyve nem leltár, lexikon vagy napló szeretőiről, szeretkezéseiről, hanem őszintének ható önelemzés, amelyben arra keresi a választ, miért van szüksége arra, hogy naponta tucatjával hatoljanak belé férfiak, milyen élményt nyújt ez számára, és elérhető lenne-e ugyanez más módon, kényszer, vagy örömöt nyújt, kiszolgáltatottságot vagy szabadságot jelent számára mindez.

Catherine Millet jelenleg 54 éves, az itt látható fotó is napjainkban készült. Bármilyen kíváncsiak lennénk is, nem tudhatjuk, hogy általános ízlés szerint vonzó volt-e vagy sem korábban, ahogy azt sem, hogy hogyan hatott művészettörténészi karrierjére a könyv megjelenése. Számosan elemezték könyvét nagy terjedelemben: feministák, írók, szexuálpszichológusok (Mario Varga Llosa cikkét több nyelven is közölték), de valahogy egyik sem érintette a lényeget, mert az megfoghatatlan. De nem kell megijedni: a szex nem agysebészet, a kevés téma egyike, amelyben nem kell az okosokra hagyatkozni, itt minden gondolat érvényes.

A könyvet természetesen a témában rendkívül aktív Ulpius-ház adta ki. Figyelemre és elismerésre méltó, hogy a Franciaországban tavaly megjelent könyv magyar kiadását anyagilag támogatta a francia külügyminisztérium, Franciaország budapesti nagykövetsége és a Francia Intézet.

Már a második az eladási listán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!