Vágólapra másolva!
Szerdán késő este érkezik Magyarországra Kertész Imre Nobel-díjas író, aki azt mondta, azért jön haza, mert szeretné személyesen is érezni azt a szeretet, amit a barátoktól, tisztelőktől és a magyaroktól kapott Berlinben. A kulturális tárcánál kedden bejelentették, a minisztérium szándéka, hogy támogassa az író Sorstalanság című regényének kétmilliárd forintba kerülő megfilmesítését.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTIKertész Imre, az első Nobel-díjas magyar író szerda este érkezik Budapestre, a Malév berlini járata a tervek szerint 22.05 órakor landol Ferihegyen.A szerzőt a VIP-vendégeket megillető módon fogadják Ferihegy 2. B-terminálján. Kertész Imrét - felesége és az író műveit Magyarországon gondozó könyvműhely, a Magvető Kiadó vezetője társaságában - a reptér betonján várják majd.

A Nobel-díjas író csütörtökön találkozik Demszky Gáborral, Budapest főpolgármesterével, és három fővárosi díszpolgárral, Kosáry Domokos akadémikussal, Jancsó Miklós rendezővel és Illés György operatőrrel. A sajtó képviselőivel pénteken találkozik az író, aki azt reméli, a hivatalos programok mellett személyes találkozókra is lehetősége lesz.

A friss Nobel-díjas a korábbi hírek szerint négy vagy öt napig lesz Magyarországon. Kertész Imre azt mondta, azért jön haza, mert szeretné személyesen is érezni azt a szeretet, amit a barátoktól, tisztelőktől és a magyaroktól kapott Berlinben.

"Ezúton köszönöm az állami vezetők, a kollégák, a barátok és főként a közönség, az olvasók hozzám eljuttatott gratulációit és jókívánságait. A műveim és az irántam megnyilvánuló érdeklődés és szeretet igen fontos támogatást és megerősítést jelent számomra nemcsak ezekben a mostani, örömteli napokban, hanem írói munkám folytatásában is" - idézte az MTI Kertész Imre nyilvánossághoz szóló levelét.

Berlinben a Nobel-díjas író programjait már külön ügynökség szervezi, amelynek vezetői szeretnék, ha Kertész Imre minél hamarabb visszatérne a német fővárosba. "Kertész úr tízhónapos ösztöndíjjal dolgozik nálunk új regényén. Ha jól tudom, vasárnap, vagy hétfőn már vissza is jön, és szeretnénk, ha tovább dolgozna" - mondta az ügynökség vezetője.

Intenzív tárgyalások zajlanak az író Sortalanság című regényének, megfilmesítéséről is, ami körülbelül kétmilliárd forintba kerül. Koltai Lajos, a film rendezője azt nyilatkozta a Blikknek, hogy a 6-8 millió eurós költségvetés már kész, jöhet a gyerekfőszereplő kiválasztása.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM) ezzel kapcsolatban azt közölték, a tárca szándéka, hogy támogassa a Nobel-díjjal kitüntetett Kertész Imre regényének megfilmesítését.

Kocsi László, az NKÖM politikai államtitkára kedden az MTI-nek elmondta: a kulturális minisztérium számára fontos, hogy elkészüljön a Sorstalanság filmes változata, "viszont nem szabad úgy készülnie, mint az előző kormány udvari filmjeinek". A minisztérium munkatársa szerint a pénzt a Magyar Mozgókép Alapítványnak, azaz a szakmának kell elosztania. Kocsi azt is elmondta, hogy a készülő filmtörvényben helyet kapna egy úgynevezett koprodukciós alap, amely a nemzetközi együttműködéssel megvalósuló alkotások állami támogatását tenné lehetővé. A politikai államtitkár közölte, a tárca jelenleg tájékozódik a készülő produkcióról, amely Koltai Lajos operatőr első rendezése lenne. Tanulmányozzák a forgatókönyvet és az elsődleges költségvetést is.

A politikai államtitkár hétfőn találkozott Koltai Lajossal a készülő film rendezőjével, és Barbalics Péterrel, a film gyártási jogait birtokló Magic Media vezetőjével. A megbeszélésen az alkotók elmondták, hogy a 8 millió eurós, azaz körülbelül 2 milliárd forint ráfordítással kalkulált Sorstalanság gyártási jogait 60 százalékban birtokolják, és tárgyalnak a fennmaradó 40 százalék megvásárlásáról az azt tulajdonló német filmessel.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az anyagi támogatásnak többféle módja lehetséges, és valamennyit meg kell vizsgálni. Kocsi szerint a Magyar Mozgókép Közalapítványnál, valamint az Országos Rádió és Televízió Testületnél is vannak megpályázható források, de a tárca közvetlenül is hozzá tudna járulni a gyártás támogatásához. Kocsi szerint azonban nem szabad csak a közpénzekkel számolni, hanem a gazdasági élet szereplőit is meg kellene keresni a támogatás miatt.

Az államtitkár szerint az év végéig eldől, hogy mekkora összeggel tudja az állam, illetve közvetlenül a tárca segíteni a Sorstalanság forgatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!