A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Eljött a kínai rekorddöntögetők ideje

Vágólapra másolva!
Eljött a kínai rekorddöntögetők ideje. Immár szabad a pálya azok előtt, akik a világ legnépesebb országában fel akarják venni a versenyt a világ leghosszabb fülszőrű (indiai) csúcstartójával (10,2 cm) vagy a leghosszabb ideig csókolózó (amerikai) párossal (30 óra, 59 perc, 27 másodperc).
Vágólapra másolva!

Kínába ugyanis megérkezett a Guinness Rekordok Könyve, amely rögtön tíz rekordot ismer el helyi személyek és épületek esetében, s első ízben engedélyezi egy helyi cégnek, hogy nekilásson újabbak keresésének. A londoni központú intézmény ugyanakkor pert indított egy sanghaji társaság ellen, amely "kölcsönvette" a Guinness nevet.

A Guinness egyezményt kötött a senjangi Liaoning tankönyvkiadóval a 2003-as Rekordok Könyvének kínai nyelvű kiadására, valamint további rekorderjelöltek felkutatására a későbbi kiadásokhoz. "Ők jelentik majd az első kapcsolatfelvételi pontot kínaiak számára, ha valaki fel akar állítani és beje-gyeztetni egy új Guinness-rekordot" - mondta a Reutersnek Stewart Newport, a Guinness rekordfelügyelője.

Newport a kínai törvényhozásnak otthont adó 5,2 hektáros építményt nevezte meg "a világ legnagyobb, színházi célra használt épületeként". A tízezer férőhelyes létesítményt kulturális központnak használják, amikor épp nem a Kínai Kommunista Párt kongresszusát fogadja.

Kína legtöbb újdonsült rekorderének a könyvbe kerülése már régóta esedékes volt. Vannak köztük sportolók, például Fu Ming-hszia műugró, aki 1991-ben a világ legifjabb felnőtt bajnoka lett mindössze 12 évesen, és nem valószínű, hogy e tekintetben valaha is legyőzik - a felnőtt versenyek alsó korhatára ugyanis azóta 14 év lett. A tibeti Pangta repülőtér is megkapta a Guinness-pecsétet a világ legmagasabban - 4739 méterrel a tengerszint fölött - lévő kifutópályájáért. Rekorder a pekingi Nyári Palota 728 méter hosszú fedett sétánya is, amely Ce Hszinek, a Csing dinasztia utolsó császárnőjének készült, hogy megkímélje őt az esőtől.

Világraszóló rekord az is, hogy a festői Csianghszi tartományban egy mozi 1980 júliusa óta naponta (mindennap!) négyszer vetíti a Szerelem a Lusan-hegyen című filmet a turistáknak. A Guinness-kutatóknak két hónapjukba telt, amíg megállapították, hogy a világon még sehol sem játszottak ennyi ideje folyamatosan egy filmet.

"Nyilvánvaló, hogy az ország óriási népessége kiapadhatatlan forrása lesz a rekordoknak" - mutatott rá Newport. S valóban, a kontinensnyi ország milliárdon felüli, legendásan kitartó és szorgalmas lakója minden bizonnyal sok adattal kerül majd be a Guinness rekordok könyvébe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!