A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Kicsoda valójában Sebastian Knight?

Vágólapra másolva!
Az orosz származású író, Vladimir Nabokov a játék-regény nagymestere. Első angol nyelven írt regénye, a Sebastian Knight valódi élete is egy kirakós játék, melynek darabjai végül összeállnak, és az olvasó talán választ kap arra a kérdésre is: kicsoda valójában Sebastian Knight?
Vágólapra másolva!

A két főszereplő: Sebastian Knight, a zárkózott, kiszámíthatatlan, morózus író, és féltestvére, a regény narrátora és fiktív szerzője, bizonyos V., akinek hőn áhított vágya, hogy megírja Sebastian valódi életét annak hirtelen bekövetkezett halála után. Nekilát a nyomozásnak, felkeresi az író ismerőseit, régi diáktársait, hogy hiteles információkat szerezzen bátyjáról.

Ismerettöredékeit megpróbálja egy egésszé összerakni, de még egy láncszem hiányzik: meg kell találnia egy titokzatos hölgyet, aki - az ismerősök szerint - teljesen felforgatta Sebastian addigi életét.

Rendelje meg!

192 oldal, 1425 forint. Kiadó: Európa.

A regényt át- meg átszövik a különböző motívumok, más szövegekre történő utalások, idézetek. V. például rengeteg idézetet közöl bátyja regényeiből, mert úgy véli, hogy azok is sok önéletrajzi elemet tartalmaznak, tehát közelebb viszik az olvasót és a nyomozó-féltestvért Sebastian valódi életéhez.

Azonban ez a detektívtörténet csupán a felszín, elterelő hadművelet; a "vájtszemű" olvasó hamarosan ráeszmél, hogy a színes díszlet előtt a Sebastian ismerőseiként, barátaiként felvonultatott szereplők saját regényeinek alig átdolgozott figurái. V. tehát nem valós tényeken alapuló biográfiát, hanem ugyanolyan fiktív regényt ír, mint bátyja.

Eljátszik azzal a lehetőséggel, hogy mi lenne, ha ő maga lenne Sebastian, megpróbál azonosulni féltestvérével, akihez sohasem tudott igazán közel férkőzni, hátha így sikerül igazán megértenie Sebastiant. A regény végén V. fellebbenti a fátylat:

"Így hát én vagyok Sebastian Knight. Úgy érzem, mintha őt személyesíteném meg egy rivaldafényes színpadon, ahol jönnek-mennek az emberek, akiket ismert... és aztán vége a maskarádénak. A kopasz kis súgó becsukja könyvét, és lassan kihunynak a fények. Vége, vége."

A regény tehát korántsem arról szól, hogy milyen volt Sebastian Knight valódi élete, hanem hogy mit is jelentett V. számára. Mert a titok, amit V. Sebastian Knight halálos ágyánál megért: a valóság nem csupán a tények összessége, hanem annál sokkal több.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!