Az apokalipszis túlélői - rémtörténetek az USA-ból

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban 1995 óta jelennek meg és negyvenmillió példányban keltek el Az apokalipszis túlélői című regénysorozat vallási témájú rémtörténetei. Az amerikai katolikusok heves tiltakozását kiváltó könyvsorozathoz különböző filmek, gyerekkönyvek és videokazetták is kapcsolódnak, amelyekben többek között ahhoz is útmutatást kapnak a vásárlók, hogy hogyan magyarázzák el rokonaiknak és barátaiknak, mi történt a Krisztus visszatérése előtt "a Paradicsomba szippantott" szeretteikkel.
Vágólapra másolva!

Vadul ide-oda száguldozó autók és földbe csapódó repülőgépek, miközben jó keresztények milliói tűnnek el, mert "felszippantja őket a Paradicsom". Akik visszamaradnak, azok hét évig tartó háború, éhínség és természeti katasztrófák közepette tengetik földi életüket Krisztus visszatérése előtt - így foglalható össze Az apokalipszis túlélői című regénysorozat első része, amely szerzői szerint bibliai jóslatokon alapul.

Az Egyesült Államokban 1995 óta jelennek meg és negyvenmillió példányban keltek el ezek a vallási témájú rémtörténetek. A közel-keleti konfliktus, a terrorizmus, az országos méretű áramkiesések, vírusfertőzések és ezekhez hasonló aggasztó jelenségek láttán számos amerikai véli úgy, hogy közel van a világvége és fordul az úgynevezett katasztrófa-irodalom felé. Egy, a Time magazin és a CNN hírtelevízió által végzett felmérés szerint az amerikaiak 59 százaléka hiszi, hogy a Biblia utolsó könyve a világ végét jelezte. A megkérdezettek 17 százaléka véli úgy, hogy a katasztrófa még az ő életükben bekövetkezik, 25 százalék pedig azt tartja, hogy a Biblia megjósolta a 2001. szeptember 11-ei merényletek bekövetkeztét.

A fent említett regénysorozat 11. kötetének története szerint például az ENSZ egyik hajdani vezetője maga az Antikrisztus, aki Bagdadból, az "új Babilonból" irányítja a világot. A megjelenésében az Irak elleni amerikai támadás időpontjához igazított kötetben keresztények és áttért zsidók csapata gyülekezik, hogy megmentse Izraelt a Sátán hadseregétől.

Az apokaliptikus regénysorozat társszerzői, Jeremy Jenkins és Tim Lahaye valóságos sztárok fundamentalista körökben. Jenkins írja a könyveket, Lahaye nyugállományú prédikátor pedig "bibliai szövegre támaszkodó profetikus elemeket szállít neki" - olvasható a sorozat internetes honlapján.

A sorozat kiváltotta az amerikai katolikusok heves tiltakozását is, akik különösen azt a kötetet kifogásolták, amelyben egy bíboros siet az Antikrisztus segítségére, a pápa pedig újjászületett protestánssá változik.

A könyvsorozathoz a különböző filmek, gyerekkönyvek és videokazetták is kapcsolódnak, amelyekben többek között ahhoz is útmutatást kapnak a vásárlók, hogyan magyarázzák el rokonaiknak és barátaiknak, mi történt "a Paradicsomba szippantott" szeretteikkel - olvasható az AFP ismertetésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!