A nagy szemérmetlenség, avagy Oscar Wilde három pere két részben<br/>

Vágólapra másolva!
Moises Kaufman dokumentumdrámájának "interaktív" előadása a Pesti Színházban.
Vágólapra másolva!

Manapság divatos témává redukálódott a pár éve még tabunak számító homoszexualitás. Sikk beszélni róla, másokra mintegy rangként ráaggatni, vagy annak lenni. Köznapivá lett a nem is olyan rég még égbekiáltó bűn. Mi, a következő generáció, felvilágosultságunkat hirdetjük, de mégis pironkodva fordulunk el az utcán, ha két "ilyen" szerelmest látunk - ne adj isten - csókolózni.

Egy híres művész, sztár, köztiszteletnek örvendő személyiség, ha a csúcson van, gyakran rásütik, hogy homoszexuális. Ez vagy jót tesz a hírnevének, vagy nem, de mégsem világszenzáció. Száz évvel ezelőtt viszont börtönbe csukták a bűnösnek számító férfit. (Mert Viktória királynő szerint az illető csak férfi lehet, "hisz nő nem tesz ilyesmit".) Ez történt az Európa-szerte sikeres íróval, Oscar Wilde-dal, akit perbe fogtak, homoszexualitás vádjával. Wilde nem titkolta fiatalemberek felé irányuló szenvedélyét, sőt fennen hangoztatta azt. Múzsáivá váltak szerelmei, így termékenyítették meg művészetének méhét.

A puritán Anglia viszont ítél. Bizonyítéknak hozzák fel a műveit, leveleit, és ha képesek lennének rá, talán még a gondolatait is. Az újságok szinte csak az író pereiről írnak. Majd kimondják, az a vád, hogy Oscar Wilde "szodomíta pózban tetszeleg", igaz. A büntetés kétévi kényszermunka. Wilde a csúcsról a legmélyebb mélységbe zuhant, a társadalom szemete lett.

A nézők egy izgalmas játéknak lehetnek részesei, ugyanis a színészek bevonják őket az előadásba, esküdtszékké teszik őket. Meghallgathatják az ellenérveket, a vád tanúit, a szerelmesek történetét. Mindeközben pedig az újságírók folyamatos jelentéseit "olvashatják". Wilde - a pezsgő vérű zseni szerepében Alföldi Róbert, a színész-rendező - elmondja az ő igazságát. A nézőnek pedig csak egy dolga marad, jó esküdthöz híven, ítélni. Bűnös vagy bűntelen?


-doda-

Szereplők: Oscar Wilde: Alföldi Róbert; Lord Alfred Douglas: Pavletits Béla fh.; Quennsberry, Gill, Lockwood: Rajhona Ádám; továbbá Papp Zoltán, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Kálid Artúr, Selmeczi Roland,
Nagy Zsolt fh., Turek Miklós fh.
Fordította: Várady Szabolcs.
Rendezte: Hegedűs D. Géza.
Díszlet: Horesnyi Balázs.
Jelmez: Jánoskuti Márta.

Ajánló:

Az Oscar Wilde életéről készült film honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről