A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Románc, idill, kétségbeesés <br/>

Vágólapra másolva!
Romance, avagy Kétségbeesve keresem Idillt! címmel Csabai Attila kortárs táncszínházi társulata néhol a szenvedélyünket korbácsolja fel, néhol csak minket. A képünkbe vágja nemi identitásunkba vetett álhitünket és a darab végére már magunk sem tudjuk fiúk vagyunk-e vagy lányok.
Vágólapra másolva!

Az alcím alcíme utalni enged arra a dimenzióra, amelyben a legjobban el tudunk tévedni: Szextett egy felvonásban, ami természetesen nem a hatos számra utal, bár hat táncost vonultat fel.

A táncosok háromdimenziós klipek szereplői. A húszas évektől napjainkig hallatott zenék egész hada vonul fel, Edith Piaf, Madonna, idegtépő düb-düb zenék, Apocalyptica, és mi dobhártyának ingere; bár régi dallamok is részt vesznek a képalkotásban az erővonalak mégis inkább a gyorsuló ezredvég felé mutatnak. Innen a hihetetlen aktualitás és kritika. A felpörgött külvilág magával sodorja az egyént az individualitásával és talán a nemével együtt. A táncelőadás mégis, ebben a kifacsart világban is, a végső harmóniára törekszik, "kétségbeesve" keresi az idilli állapotot.

A klipek szereplői nők és férfiak, nem a szokásos oldalukról nézve. A manapság oly gyakran használt meztelenség nélkül oldanak meg szexualitásra kiélezett helyzeteket. A szándékosan torzított és sarkított nemű lények találkozásairól, szenvedéseiről, szenvedélyeiről láthatunk etűdöket. Ezek a figurák nem létező emberek, hanem csak hangulatok, mozdulatok, kérdések, leírhatatlan és megmagyarázhatatlan szubjektív színek saját életünkből.

A szerzőpáros, Csabai Attila és Ladjánszki Márta a táncelőadás vezéralakjai. A vékony, magas, gyakran nőies férfi és a telt idomú, kecses, de ugyanakkor férfias lány tánca a színen akaratlanul is zavart és zavarbaejtő asszociációt gerjeszt a nézőben. A zavarból és káoszból (ami csak bennünk, nézőkben van, nem a darabban) születik meg egy vagy két darabka, amit bele tudunk helyezni abba a kirakós játékba, amelybe belekényszerültünk.

Végül nem a testek oldják föl a feszültséget és tesznek pontot egy kérdéssel az előadás végére, hanem egy ósdi gramofon, amelyen recsegve forog egy régi bakelit lemez dalolva egy régi számot: Meggy vagy cseresznye, mondd meg rózsám, szeretsz-e?

(doda)

***

Kétségbeesve keresem Idillt!
A KOMPmÁNIA táncelőadása a Szkénében

Koreográfus: Csabai Attila
Alkotótárs: Ladjánszki Márta
Táncolják: Csabai Attila, Ladjánszki Márta, Károlyi Balázs, Szász Dániel, Rácz Eszter, Gergye Krisztián

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!