A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Bárka-játék a közhelyekkel<br/>

Vágólapra másolva!
A Budapesti Őszi Fesztivál keretében mutatták be a Csányi János által rendezett és írt Játék című előadást. A kiskocsmában játszódó életkép kicsit kilóg a Bárkában sikerrel bemutatott igényes darabok sorából.
Vágólapra másolva!

A darabot rögtönzött történetváz alapján 1992-93-ban közösen hozta létre Csányi János akkor formálódó társulata a Merlinben. A játékot akkori állapotában csak néhányszor játszották, kidolgozása is elmaradt. A darab, melynek szereplőit az akkori társadalomban csak éppen formálódó figurák és sorsok alkották, mára még aktuálisabbá vált. A rendszerváltás silány melléktermékei, a magyar valóság (?) jellegzetes figurái "botladoznak" a színpadon. Helyszín egy nyolcadik kerületi kiskocsma, alkoholista tanárral, játékgép mániás roncsemberrel, prostival, őrült szadista gengszterrel és a többi és a többi - a szokásos felhozatal.

Az előadás főszereplője Cinke, a dadogós takarítófiú (Scherer Péter), akire rábíznak két bőröndöt, de még arra is képtelen, hogy azokat annak adja oda, akinek szánták. Így kezdődik a hosszú lére engedett kocsma-sztori. Az egyik bőrönd elkeveredik, amiért a rosszarcú vadállat (Kaszás Gergő) a kis dadogóst veszi elő. Vége-hossza nincs a hülyébbnél hülyébb szereplők felvonultatásának, mire az érdektelenségig ismerős és kiszámítható történet - amely az előadás szempontjából egyáltalán nem lényeges - lövöldözős fináléba torkollik.

Ami megmozgatta Csányi János fantáziáját, az nem is a történet, hanem a benne szereplő figurák. A rendező Csányi jól választotta ki nem elhasznált arcú színészeit, akiknek az alakítása kiváló és akiket mozgatni is zseniálisan tud. Az író Csányi viszont közhelyes helyzeteket pakol egy halovány történet köré.

A darabban játszó összes színészt dicséret illeti, mert ami miatt nézhető a lerágott csontot zörgető előadás, az a nem közhelyes játékuk. Nem lehet rangsorolni, mert minden színész jó, de mégis kiemelendő Szikszai Rémusz és figurája, az ősmagyar szittya, megtört családapa, aki csak József Attila idézetekben beszél, mindig hozzátéve: "baszod".

Utóbbi kifejezés más szövegkörnyezetben a darabról is szólhat ékesen.

[doda]

Bárka Színház: Játék
Írta és rendezte: Csányi János
Szereplők: Scherer Péter, Széles László m. v., Szikszai Rémusz, Kaszás Gergő, Pokorny Lia, Hunyadi László m. v., Varga Gabriella, Kovács Krisztián

Előadások: november 11., 12., 15., 16.

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!