Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Millenniumi sokadalommal indul a gyulai évad

Vágólapra másolva!
A háromnapos Millenniumi sokadalommal nyílik meg június 29-én a Gyulai Várszínház 38. évadja. A Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavárának udvarán működő szabadtéri színpad augusztus 12-ig négy új bemutatót, huszonhat műsort és negyven előadást kínál gyermeknek és felnőttnek a zenés és a prózai színház legkülönbözőbb műfajaiban.
Vágólapra másolva!

A várszínház szezonnyitó napján öt alföldi néptánc együttes kétszáz táncosa lovas kísérettel vonul végig a városon egészen a Tószínpadig, amelyen gálaműsorral lépnek a közönség elé. A néptáncosok, népzenei együttesek parádésnak ígérkező műsora mellett Békés megye népművészetét, gazdag kézműves hagyományait bemutató kiállítás és vásár fogadja az érdeklődőket a vár előtt.

Másnap, június 30-án este a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes A magyar tánc évszázadai című tószínpadi előadása várja a közönséget. Július 1-jén a viharsarki bográcsos főzőverseny várja a gasztronómiai élményre áhítozókat a Millenniumi sokadalomban.

Július 2-án lesz Gyulán a nyári évad első színházi bemutatója: a Honvéd Táncszínház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház közösen adja elő Szörényi Levente és Bródy János Kőműves Kelemen című, az 1981-es ősbemutató óta több színházban is játszott művét. A főbb szerepeiben Gyulán Gazdag Tibor, Novák Péter és Szabó Gyula játszik. A rockballada rendezője és koreográfusa Novák Ferenc, aki a mű első, húsz évvel ezelőtti pesti előadásának a koreográfusa volt, és azóta is részt vett a Szörényi-Bródy féle Kőműves Kelemen valamennyi színrevitelében. A színházi-táncszínházi összefogással született új Kőműves Kelemen-előadást a június 2-i és 3-i gyulai esteket követően a későbbiekben Székesfehérvárott láthatja a hazai közönség.

A Gyulai Várszínház idei évadja három további bemutatót tartogat: július 7-én Katona József Bánk bánja, július 25-én Simonyi Imre Dramolettek című darabja, augusztus 8-án Shakespeare Makrancos Kata című műve kerül színre. Simonyi Imre darabjának előadása ősbemutató lesz, méghozzá a Ladics-ház - a jellegzetes 19. századi alföldi kisvárosi polgári otthont bemutató múzeum - udvarán.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről