Az egérfogó ötvenedik éve

Vágólapra másolva!
November 25-én átlép 50. évébe a londoni West Enden Az egérfogó című színdarab. Agatha Christie detektívtörténetét eddig több mint 10 millióan látták.
Vágólapra másolva!

A detektívtörténetek koronázatlan királynője, Agatha Christie 1947-ben, az akkori királynő 80.születésnapjára írt egy rövid színdarabot Three Blind Mice (Három vak egér) címmel. Ebből született meg Az egérfogó (Mousetrap) című előadás, melyet 1952. november 25-én mutattak be a londoni Ambassador Theatre-ben. A főszerepeket Richard Attenborough és Sheila Sim alakította, a darab a korabeli krónikák szerint "szép sikert" aratott.

Az egérfogót azóta is játsszák a West Enden, minimális szövegi változtatásokkal. A díszletet tavaly cserélték le először, de az elrendezés ugyanaz maradt. Bemutatója óta 297 színész lépett színpadra a darabban; Metcalf őrmester szerepében David Raven 4575 alkalommal. Nancy Seabrook pedig 15 évig volt beugró színész Az egérfogóban.

A detektívdráma már a hetvenes évek közepén kiérdemelte a világ leghosszabb ideje műsoron lévő színi előadása címet. Az egérfogót több mint 40 országban mutatták be, húsznál több nyelvre fordították le.

A darab egy gálaelőadással lép át ötvenedik évébe november 25-én a St. Martin's Theatre-ben, ahol 1974 óta szerepel a repertoárban.

Az egérfogó szín- és honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!