A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Dohányzásra szoktatnak a filmsztárok<br/>

Vágólapra másolva!
Könnyebben szoknak rá a dohányzásra azok a tinédzserek, akiknek kedvenc színészük gyakran gyújt rá a mozivásznon - állítja egy most elkészült amerikai tanulmány. A tanulságos jelentés alapjául szolgált felmérés szerint a filmekben legtöbbet dohányzó sztárok Leonardo DiCaprio, Sharon Stone és John Travolta.
Vágólapra másolva!

A dohányzás vonzó a filmekben

A kedvencekként felsorolt színészek kétharmada egyébként legalább egyszer rágyújtott filmen a vizsgált időszakban, tízből négy sztárnál pedig a dohányzás egy vagy több filmben a megformált karakter alapvető tulajdonsága volt. A felmérésben részt vett fiatalok kedvenc színészei közül a filmvásznon legtöbbet Leonardo Di Caprio, Sharon Stone és John Travolta alakított dohányos embert.

A felmérésből készült tanulmány szerzője, Jennifer Tickle azt tartja a legveszélyesebbnek, hogy a filmek vonzóvá teszik a dohányzást a tinédzser nézők számára, akikben így nem tudatosodik az, hogy a dohányzás függőséget okoz, és a fejlett világban vezető helyen áll a megelőzhető korai halálokok között.

Egy angol dohányzás elleni szervezet, az Action on Smoking and Health (ASH) a tanulmány eredményeire hivatkozva felhívta a brit filmcenzori bizottság figyelmét arra, hogy az elkészülő filmeknek nyújtandó támogatás illetve a vetítésre kerülés megítélésekor vegyék figyelembe azt is, hogy mennyit dohányoznak a produkcióban.

"A hollywoodi sztárok minden segítséget megkapnak, ha le akarnak szokni káros szenvedélyükről. Ezek a gyerekek azonban egy életen át küzdhetnek a nikotinnal, ha kedvencük példáját követve rászoknak a dohányzásra " - mondta a szervezet igazgatója, Clive Bates.

Ajánló:

Az About.com cikke (angolul).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!