A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

MAGYart: komputerinstallációk és mobil geometria

Vágólapra másolva!
A lille-i Modern Művészet Múzeumában október 13-án a legkorszerűbb komputer-, illetve videó- és filmtechnikákat alkalmazó négy budapesti képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás, amely jövő januárig fogadja az érdeklődőket. Az észak-franciaországi város szomszédságában fekvő Fresnoy település képzőművészeti stúdiója pedig a fénykompozíciókat kiállító és "platóni testek" mozgatásával kísérletező Csörgő Attila egyedülálló műveit kínálja látogatóinak a december közepéig tartó tárlaton.
Vágólapra másolva!

Komoróczky Tamás

Csörgő Attila egyhónapos fresnoy-i tartózkodása során szerkesztette meg a hemiszferikus képek létrehozására alkalmas különleges fotómasináját, amelyet a minimálisan másfél órás expozíciós idő alatt egy csigaáttételes rendszer mozgat a felvétel témájául szolgáló félgömb által befogható térben. A vadonatúj gépezet, mint a nagyközönség előtt Fresnoy-ban debütál. A félgömb formájú fényérzékeny plexifelületre felvitt képek egészen különleges hatást keltenek.

A bemutatón kiállították a budapesti Szépművészeti Akadémián festőművészi diplomával végzett Csörgő Attila 1997-2000 között létrehozott geometrikus gépezeteit is. A vendéglátók által "a magyar Galileiként" aposztrofált alkotó az univerzumban fellelhető öt szabályos, gömbbe írható "platóni test" (kocka, tetraéder, dodekaéder, oktaéder és ikozaéder) egymásba épülésének illetve szétválásának lehetséges variációit szerkesztette meg egy ötrészes sorozatban, amelynek három darabját tette közszemlére a fresnoy-i bemutatócsarnokban.

A "mozgó geometrikus formáknak" nevezhető műalkotások egyike, a 20 egyenlő oldalból és szögleteiben öt egyenlő hosszúságú szögletéllel rendelkező ikozaéder-forma pálcikákból épül össze, melyeket vékony huzalokkal, marionett elemekként mozgat egy áttételes csigarendszer. A keretre kifeszített gépezetbe helyezett sokszögű idom a néző szeme előtt alakul át: szögletes és bonyolult elmozdulások során egyetlen testből három másik test - egy kocka, egy tetraérder és egy oktaérder - formálódik ki, majd újra visszaforog a 20 háromszögből összeálló ikozaéderbe. A elbűvölő látvány a december 16-ig nyitva tartó kiállítás szenzációjának ígérkezik.

Ajánlat:

A lille-i Modern Művészet Múzeumának honlapja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!