Fiatal zenészek a Pannon Rádió ellen

Vágólapra másolva!
A nyílt gyűlöletbeszéd elleni tiltakozásul több magyar zenekar is felszólította a Pannon Rádiót, hogy számaikat ne játsszák le többet az adón. A zenészek hangsúlyozzák, lépésük nem pártpolitikai jellegű.
Vágólapra másolva!

Az Anima Sound System, a Kimnowak, a Kispál és a borz, a Másfél, a Pál Utcai Fiúk és a Nyers zenekarok tiltakozó nyilatkozatot juttattak el a kizárólag magyar zenét sugárzó Pannon Rádióhoz.

"A Pannon Rádióban tapasztalható kirekesztő, nyíltan rasszista, antiszemita hangnem miatti tiltakozásunk kifejezéséül a mai naptól nem járulunk hozzá, hogy a Pannon Rádió dalainkat a programjában lejátssza. [...] Nem akarjuk, hogy a nevünkkel és a dalainkkal toborozzanak közönséget a számunkra vállalhatatlan közlendőjükhöz" - áll a nyilatkozatban.

A nyilatkozatot kezdeményező Nagy Gergely, a Kimnowak zenekar basszusgitárosa az [origo] kérdésére elmondta, hogy lépésüknek nincs aktuálpolitikai vonatkozása, nem kapcsolódik a kezdődő választási kampányhoz. "Egyszerűen most lett elég. Tűrhetetlen, hogy a rádióban még az esti mese is nyílt uszítás. Ez a hangnem pedig addig tartható, ameddig a társadalom hagyja" - tette hozzá.

Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője szintén hangsúlyozta, hogy a nyilatkozat nem szolgál pártpolitikai érdekeket, nem is jogi jellegű, csupán egy fontos emberi gesztus. "A lényeg az, hogy alkotók beszéljenek arról, hogy mi káros. Egyszerűen muszáj hallatni a hangunkat, muszáj tiltakozni."

Zárug Péter Farkas, a Pannon Rádió szerkesztője komolytalannak nyilvánította a nyilatkozatot, mivel azon nem szerepelt kézzel írt aláírás, csupán a hat együttes neve. "Tudomásul vettük, de nem tulajdonítunk neki jelentőséget" - mondta. Hozzátette, hogy a faxon érkezett nyilatkozatra választ is küldtek, melyben ennyi állt: "Jó". Zárug arra a kérdésre, hogy fogják-e játszani a zenekarok számait, kitérő választ adott.

A zenészek várják más együttesek csatlakozását is a nyilatkozat@hotmail.com e-mail címre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről