A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gaudí-emlékév Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Antoni Gaudí katalán építész születésének 150. évfordulója alkalmából emlékév kezdődött Spanyolországban. Kiállításokkal, színházi előadásokkal, koncertekkel, előadásokkal, szemináriumokkal, alkotóműhelyekkel és egyéb ünnepségekkel, összesen 167 rendezvényen idézik fel a barcelonai Sagrada Familia-templom alkotójának művészetét.
Vágólapra másolva!

Gaudí rajongott a gótikáért, és annak elemeiből kiindulva alkotta különleges épületeit. A természeti formákat is felhasználta díszítésükben, és szerencsésen ötvözte a modern tendenciákat a hagyományos, katalán nemzeti elemekkel. Alkotásai szecessziós és szürrealista elemeket tartalmaznak, sajátos, bizarr, dekoratív formarendben.

Legfőbb épületei Barcelonában találhatók: a Sagrada Familia-templom, a Güell-ház és parkja, valamint a Milá és a Battló lakóházak. Ezek az épületek a Barcelonába látogató turisták kötelező állomásai: 2001-ben a Milá házat - amely La Pedrera néven is ismert - több mint 1 millió 200 ezren, a Sagrada Familiát pedig több mint másfél millióan keresték fel.

A Gaudí-év szerdán délután a Gaudí, a forma keresése, struktúra, mértan és építkezés című kiállítás megnyitásával kezdődött a barcelonai Várostörténeti Múzeumban.

"Minden műalkotásnak olyannak kell lennie, hogy mindenkit meghódítson: ebben rejlik univerzalitása, amivel mindenkit magával ragad, a hozzáértőket és a hozzá nem értőket egyaránt"- idézte fel az El Mundo című napilap Gaudí szavait.

A lap szerint Gaudí ezt tökéletesen elérte, mivel művei közvetlenül az érzékekre hatnak. Nem pusztán épületeket alkotott, hanem lakható, bejárható tereket, színtereket az élet élvezéséhez. A személyiségét elemző, A titokzatos zseni című cikkében a lap ellentétpárokkal jellemzi a művészt: alázatos volt és gőgös, kedves és embergyűlölő, kopottas és elegáns, bigottan vallásos és titokban hitetlen, mazochista és misztikus, aprólékos és improvizáló, jóságos és dühöngő, visszahúzódó és szenvedélyes, csodatévő szent és a Sátán titkos imádója, szabadkőműves és hajthatatlan katolikus fundamentalista, racionális és hallucinogén gombák állandó fogyasztója.

A művész ellentmondásos személyisége abban is kifejezésre jutott, ahogy az évek során művészete egyre szabadabbá, gazdagabbá, újítóbbá és univerzálisabbá vált, ő maga ugyanakkor egyre dühöngőbb, szikárabb és megszállottabb lett ifjúkorához képest, amikor nyitott és barátságos volt a jelleme - írta a lap.

Ajánlat:
Az esemény részletes programja

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!