A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Visszatért Prágába Kafka könyvtára

Vágólapra másolva!
78 évvel halála után visszakerülnek Prágába, a kultuszteremtő író szülővárosába, Franz Kafka személyi könyvtárának kötetei.
Vágólapra másolva!

A közel 1000 cikket tartalmazó könyvtár május 7-én tért vissza a városba, mely Kafka számos történetének nemcsak színhelye, de ihletője is volt. Az gazdag gyűjteményt a Franz Kafka Társaság vette át a Porsche cégtől. Az autógyártó ellenszolgáltatás nélkül mondott le a tulajdonában lévő könyvtárról.

A cég egyébként tavaly vásárolta meg a most átadott gyűjteményt Herbert Blanktól, egy stuttgarti antikvárium tulajdonosától. A gyűjtő éveket töltött a számos kézirat, első kiadás és Kafka könyvtárának eredeti darabjainak összegyűjtésével. A teljes kollekció becsült értéke 31 millió forint.

A német zsidóként Prágában élő, identifikációs problémákkal küzdő biztosítási tisztviselő, Franz Kafka igen kritikus volt saját műveivel szemben - melyeket egyébként szinte egytől egyig humoros írásoknak szánt. Többek közt ezért is kérte meg közeli barátját, Max Brodot arra, hogy halála után égesse el az összes kéziratát. Brod azonban nem tett eleget az író kívánságának, így kerültek kiadóhoz Kafka művei.


Korábban:
Több mint 26 millió forintért kelt el a Vizsolyi Biblia Londonban

Fórum:
Na és a legjobb, legértékesebb könyvek?

Gazdagítsa könyvespolcát
Kafka klasszikusaival!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!