A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fényűző ragyogás

Vágólapra másolva!
A gyémánt csillogása minden korban lázba hozta az embereket. Hogy mi adja ennek a drágakőnek a különleges vonzerőt? Talán ritkasága, talán egyedülálló mélytüzű ragyogása, talán ahogy a rendkívül kemény anyag engedve az aprólékos emberi munkának megmutatja ezer arcát.
Vágólapra másolva!

Forrás: PLAYBOYA gyémánt titokzatos kő, kevesen kerülhetnek igazán közel hozzá. Nemcsak a vásárlói vannak kevesen, de kereskedelmét is a csupán néhány szakember által megállapított, szigorú piaci szabályok irányítják. Ugyanakkor a gyémántüzlet ugyanennyire épül a bizalomra is. Aki ma Magyarországon briliánst akar venni, jó, ha tisztában van ennek a rendkívüli ékszernek a természetével.

Értékeljük az értéket!

A gyémántok osztályozásakor négy szempontot vesznek figyelembe, amelyet a négy mutató angol nevéből adódóan a "négy C-szabály"-nak neveznek. Először is a gyémánt értékét meghatározza a szín (colour). Minél fehérebb a kő, annál értékesebb. A fehérnek több árnyalatát különböztetik meg, amelynek nevet is adtak. A szín megállapításához színvizsgálatot végeznek. Színe a rendkívüli fehértől a barnásig terjed, de akadnak intenzív színű gyémántok is. Ezeknek a színét a gyémántban lévő kémiai elemek adják, meghatározó a kibányászás helye is. A régi nagy bányák Dél-Afrikában, Indiában, Brazíliában már kiürültek, manapság Ausztrália, Jakutia és Alaszka vezet a kitermelésben. Ausztráliában jelentős mennyiségben találnak intenzív színű köveket. Ezek értéke magasra szökött, külön bizottság határozza meg az árát.

Nyerjen Twin Peaks-relikviákat

Játsszon Twin Peaks-játékunkon, nyerjen DVD-t és más relikviákat! Négy héten át tartó sorozatunkban tudása mellett szerencséjét is próbára teheti, s végül még többet tudhat meg David Lynch és Mark Frost zseniális sorozatáról.

Külföldön nagy divatja van az ilyen, úgynevezett fantáziaszínű briliánsoknak, így a világon eddig karátsúlyban legdrágábban eladott gyémánt egy 0,93 karátos, rózsaszín kő volt, amely 1 200 000 dollárért kelt el. Hazánkban színes gyémánt csak rendelésre vehető, de nem igazán keresett, mivel nálunk még erősen tartja magát az a konvenció, hogy a gyémánt legyen fehér. A második szempont a gyémánt nagysága, amelyet karátban mérnek (carat weight), egy karát 0,2 g-nak felel meg. A mérettel persze itt nem egyenesen arányosan nő az érték, hiszen a nagyobb darabok ritkaságuk miatt többszörösét érik kisebb társaiknak. A gyémánt értékét meghatározza tisztasága (clarity) is, azaz, hogy a kőben találhatók-e kisebb hibák. A hibák osztályozásánál fokozatok különböztetnek meg a kisebb, csak nagyítóval látható zárványoktól, elszíneződésektől kezdve a nagyobb, akár szabad szemmel is látható hibákig.

Drága rokon

Egy chicagói cég azzal döbbentette meg nemrég a világot, hogy bejelentette, emberi hamvakból képes gyémánt előállítására. Az, hogy grafitból készíthető műgyémánt, nem újdonság. A General Electrics már mintegy 50 éve végzett hasonló kísérletet, rendkívül magas hőfokon sikerült áldrágakövet alkotni. A vállalkozás kissé morbid ötletével akár robbanthat is a "kegyeleti piacon", szeretteink hamvait ezek után ékszerbe foglalva viselhetjük magunkon, bár a gyémántcsiszolók erős ellenérzéseket tanúsítanak a földi maradványokból készült "nyersanyag" megmunkálásával szemben.

További ajánlatunk a februári Playboyból:
Zsanett, a szemrevaló
Erika, a szőke ciklon
Ámor luxuskivitelben

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!