Playboyok a sarló és kalapács árnyékában

Vágólapra másolva!
A mindig egyenruhában járó, szivarozó, rumot vedelő, nőket hajkurászó, zabigyerekeket gyártó forradalmár rendet csinált az amerikai maffia fellegvárában. Kuba évtizedeken keresztül a keresztapák pihenőszigete volt.
Vágólapra másolva!

Forrás: PLAYBOYVito Genovese, Frank Costello, Santos Trafficante, a Las Vegast megalapító Bugsy Siegel, Meyer Lansky és a "capo di tutti capi" - vagyis a keresztapák legnagyobbika -, Lucky Luciano nemcsak szórakozni jártak ide, hanem itt mosták tisztára a kontinensen szerzett millióikat. 1958 szilveszterén egy szakállas fiatalember és társai menekülésre kényszerítették az akkori diktátort. A jobbára értelmiségi fiatalok vezére egy gazdag latifundista fia, Fidel volt, aki Ramón bátyjával és Raúl öccsével együtt a jezsuitáknál nevelkedett, majd a havannai egyetemen jogot tanult. Ettől a forrófejű, de jó családból származó fiatalembertől Washington nem tartott.

Néhány hónap múlva, amikor azonban Fidel Castro "megbolondult", már késő volt. Bolondériája abból állt, hogy kegyetlenül elkobozta a maffiózók minden vagyonát. S mivel az amerikai kormányzat igyekezett eltitkolni, micsoda gazdasági - és ennek nyomán politikai - hatalommal rendelkezik a maffia, kénytelen volt úgy reagálni, mintha Castro tisztességes úton szerzett amerikai vagyonra tette volna rá a kezét. A "béketábor", élén a Szovjetunióval, jócskán ellátta fegyverrel Fidel elvtársat, kihasználva, hogy helyettük is borsot tört az amerikai imperialisták orra alá.

Később kolonc lett a szovjetek nyakán. Széthullott a szocialista tábor, elapadtak a segélyek. Kubában csupán hiánycikkből nincs hiány, a háziasszonyokat arról próbálja meggyőzni a tévés főzőcske, hogy banánhéjból is készülhet finom ebéd. Castro lépni kényszerült: beszerzett egy-két öltönyt, adott néhány ideológiamentes interjút, fogadott számos filmsztárt, külföldi befektetőket engedett be az országba, hozzájárult a pápa kubai látogatásához.

Az előrelátó politikai vezető mostanában gondol népe egészségi állapotára is. A forradalom 44. évfordulójának előestéjén szokatlan felhívást tett közzé. Még mielőtt az emlékezetes elkapart hangyacsípéssel ágynak esett volna, beszédében a commandante a rumivás ártalmait ecsetelte hallgatóinak, és arra szólította fel őket, hogy hagyjanak fel a cukornádból készült ital fogyasztásával, köszöntsék az újesztendőt és vele a jeles évfordulót inkább egy pohár grapefruit- vagy kókuszlével a kezükben.

Holott maga Fidel is lelkes híve volt a szigetország két fő exporttermékének: a Havanna szivarnak és a kubai rumnak. Aztán orvosai eltiltották tőle. Néhány esztendeje a vezér egyetlen fényképen sem látható vastag szivarral a szájában, és az extraviejo rumnak is hátat fordított. Az időközben profi médiasztárrá avanzsált vén szakállas újabban hollywoodi sztárok társaságát keresi: nemrég meglátogatta őt Spielberg, aki hosszasan elbeszélgetett vele.

Augusztusi ajánlónkból:
PM: Rónai Aranka, a lendületes szépség
A Playboy Cyberlányai
A világ főbb vallásainak közismert hiedelmei a szexről

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!