A Marqués de Riscal a térség egyik legrégebbi szőlész-borász vállalkozása, 1858-ban alapították. Az El Palomarnak hívott régi szakaszt folyamatosan bővítik, fejlesztik, csodálatosan megfér egymés mellett a hagyomány és a hipermodern környezet. Az innováció miatt még azok is megismerhették, akik nem foglalkoznak az alkohollal: amikor a cég a kétezres években a borturizmus felé nyitott, Frank O. Gehry sztárépítészt kérték fel, hogy álmodjon egy hotelt a pincerendszer fölé.
A 2006-ban átadott, óriási fémszalagokkal betekert épület képei körbejárták a világot, ám ez kevés lett volna a boldoguláshoz, ha a rioja vörösboraik nem lennének ilyen szépek, finomak. Az első, 1895-ös palackozástól hosszú út vezetett 2013-ig, amikor elnyerték a Wine Enthusiast által adott legjobb európai borászat címét. Törekvéseik, hogy egy gasztroparadicsomot teremtsenek a baszk dombok között, sikerült: a hotel Francis Paniego séf által vezetett étterme 2011-ben Michelin-csillagot kapott.
Nagyképes válogatásunkban megpróbáljuk bemutatni Elciegót, a Marqués de Riscalt s a hely varázsát, a régi pincerendszerben elhelyezett hordókat és palackokat. Csendben bízunk benne, hogy hasonlóan szép és minőségi borturisztikai célpontok hamarosan Magyarországon is születhetnek.