Elkészítési idő: nettó 90 perc, bruttó 4 óra
Hozzávalók:
Töltelék:
Káposztaapró:
zsemleszínű rántás:
A töltelékhez való húsokat, füstölt szalonnát ledarálja. A finomra aprított hagymát kevés zsiradékon megfonnyasztja a darált hússal és kevés vízzel összedolgozza.
A káposztaleveleket kierezi, szétoszt rajtuk tölteléket és feltekeri.
Az apróhoz a hagymát, paprikákat felszeleteli, az oldalast csontonként feldarabolja, a kolbászt kétujjnyira karikázza. Ha a gyalult káposzta túl savanyú, óvatosan át szabad öblíteni. A friss káposztát kicsit vastagabbra szeli.
Zsemleszínűre pirítja a rántást, hideg vízzel felengedi.
Egy lehetőleg vastag falú vaslábasba rétegezi a hozzávalókat, előmelegíti 160-180 fokra a kemencét (ha nincs kéznél, sütőt)
A rétegek: gyalult káposzta, szeletelt hagyma, szeletelt fejes káposzta, paprika, fokhagyma csócsa, babérlevél, kapor, fűszerpaprika, itt lehet sózni. Jön a házi kolbász és a füstölt oldalas, erre szűri a rántást, majd ráönti egyenletesen a paradicsomlevet, bors és a tárkony következnek. Erre kerülnek a töltelékek, és annyi vízzel, vagy alaplével engedi fel, hogy a töltelékeket félig érje. 2,5-3 óra alatt sül készre a töltött káposzták királya.
A receptet a Bock Bisztrótól kaptuk.