Elkészítési idő: nettó 30 perc nettó, 6-7 óra bruttó
Hozzávalók:
- 1 kg jó kövér marhaszegy
- 2 nagyobbacska velős csont (mindenkinek csak ajánlani tudom, hogyha a hentese árul marhatérdet, ami ugye valóban a marha térde kalácsa, akkor vegye meg levesnek, attól ízesebb, erősebb húslevest semmiből nem lehet főzni.)
- 5-10 szál sárgarépa egészben
- 5 szál fehérrépa
- 1/2 karalábé
- 1/4 kelkáposzta (a kedvencünk a levesben főtt kelkáposzta!)
- 1/4 zeller
- 1 fej nagy hagyma
- 10 szem feketebors só (Ha van itthon, akkor a fazékban végzi pár levél lestyán, és pár szem gomba is.)
- cérnametélt
Tíz literes fazekat használok, este ebbe teszem a csontokat és a húst, felöntöm kétharmadig vízzel, majd nagy lángon felforralom.
Leszedem a habját, de még jobb, ha az egész vizet leöntjük róla, és újra kezdjük az egészet. A fazekat áttolom a legkisebb gázrózsára, ott is a legalacsonyabbra állítom a lángot. Beleteszem a zöldségeket.
Innentől kezdve az idő megteszi a magáét. Cérnametélttel tálalom.