Matematikai modell segítségével számolták ki ausztrál tudósok a magas kakaótartalmú, legalább 60 százalékos étcsokoládé hosszú távú egészségvédő hatását. 2013 fős mintán végzett kutatási eredményekkel dolgoztak, a kutatási alanyok mindegyike metabolikus szindrómában szenvedett, ami különösen magas rizikófaktort jelent a szívbetegségek, első sorban az infarktus terén. A számítások szerint, ha a betegek tíz évig minden nap esznek egy kis csokit, akkor hetven nem halálos, és tizenöt halálos szívinfarktus elkerülhető lenne. Az étcsokoládé a kakaóbabban levő flavonidoknak köszönhetően vérnyomáscsökkentő, és szívbarát tulajdonságokkal bír, ám egyes kutatók szerint az ausztrál kutatás eredményeivel nem árt az óvatosság, és statisztikai modell után rendes kísérletek segítségével is vizsgálni az eredményeket.