A Buffalói Egyetem közegészségügyi szakemberei egy korábbi vizsgálat során már megállapították, hogy azok, akik legalább hat hónapig nem dohányoztak, gyakrabban ettek zöldséget és gyümölcsöt. A mostani vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a leszokásban lévő dohányosok kapnak rá a gyümölcsevésre vagy maga az egészséges étkezés segít leszokni. Az 1000 ember részvételével végzett vizsgálat azt mutatta, hogy azok a dohányosok, akik több zöldséget és gyümölcsöt ettek, könnyebben bírták a dohánymentes időszakot és közülük többen tudták tartani magukat. A kutatók azt is megállapították, hogy azok a dohányosok, akik sok zöldséget és gyümölcsöt esznek, hosszabb ideig nem gyújtanak rá, mint azok, akik mellőzték étrendjükből ezeket. "Lehet, hogy új segítséget találtunk a dohányzásról való leszokáshoz" - mondta Jeffrey P. Hailbach a kutatás egyik résztvevője. Több magyarázata is lehet az új felfedezésnek - a zöldség és gyümölcs csökkentheti a nikotinéhséget, de az is sokat nyomhat a latban, hogy az ezekből származó rost növeli a teltségérzetet. Hailbach szerint ez azért segíthet, mert a dohányosok sokszor összetévesztik az éhségérzetet a dohányzás utáni vággyal.