Hogyan kerül a szilva a gombócba?
![szilvatech nyito](https://cdn.origo.hu/2023/12/NoLPICd4eQT3ErSI5yMLT-Sj1DccJfzR6i2a23ZM_Pk/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MzYTM4ZTZmNjU1MjRmYjRiM2JkNzkwZWI3Mjc5NDcw.webp)
A burgonyás alaptésztát félujjnyi vastagságúra nyújtom, alá néha lisztet szórok, hogy ne ragadjon le.
8x8 centis négyzetekre vágom.
A négyzetek közepére teszek egy fél szilvát - ha apró szemű a szilva, egészet is tehetek rá, előtte mindenképpen kimagozom. A két ellentétes sarkát a szilva fölött összecsípem.
Most a másik két ellentétes sarok összecsípése következik.
Lisztes kézzel - és tenyérrel - gombóccá gyúrom a szilvás tésztát, úgy, hogy ne lógjon ki belőle a szilva.
A gombócokat lobogó, kicsit sós vízbe teszem, két percig hagyom őket, majd megpiszkálom fakanállal, hogy ne ragadjanak le. Miután feljöttek a víz tetejére, még két percig hagyom őket főni, majd egy másik lábasba teszem őket óvatosan, amiben előzőleg vajon aranyszínűre pirítottam a zsemlemorzsát. A lábast rázogatva átgörgetem a morzsán a gombócokat és tálalom.