Alapanyagok:
A vajjal összedörzsölt lisztből dombot formázok, a közepébe mélyedést nyomok, beleütöm a tojást, összedolgozom a liszttel, és rászórom a cukrot, beledolgozom. A sorrend fontos a tészta későbbi állaga miatt, mert az omlás csupa varázslat és kötés az alapanyagok molekulái között.
Az alapanyagokat alaposan össze kell dolgozni, de nem kell vele sokáig vesződni, ez nem kelt tészta, hanem omlós. Amikor már egynemű, készen van. Mivel a kéz melegétől a vaj felolvad, és ha most tolnánk a sütőbe, szanaszét folyna, pihentetni kell a hűtőszekrényben egy órát, amíg szépen visszakeményedik. Praktikusan ezt a visszakeményítést a sütőformába terítve is meg lehet tenni, feltéve, ha linzertortát sütünk belőle.
Visszakeményedés után gyorsan kell vele dolgozni, és rögtön 200 fokra előmelegített sütőbe tolva sütni.
A tészta nyersen alufóliába tekerve pár napig tárolható hűtőszekrényben.
Receptek:
Paradicsomos linzertorta
Almás linzertorta
Gyümölcskosár
Meggyes linzertorta
Epres citromtorta
Barackos túrótorta