Vasárnap reggel már nem lehet elférni a káptalantóti piac parkolójában. Kicsit az Ecserire hajaz első látásra, ami megkülönbözteti a kettőt egymástól, hogy itt van őstermelő is, sajttal, gombával, hússal, mézzel, fűszerekkel, gombával, és mindenhol zenészekbe lehet botlani. A turisták ezreit vonzó zsibvásár vadregényes hangulatú. Az árusok elhelyezkedésében nincs igazán rendszer, hogy mit hol keressünk, körbe kell járni, többször is, mert érdemes.
Zöldségek:Nagy a kínálat, csak őstermelők árulhatnak a piacon, ezért minden termék szezonális, nincs narancs. Magyar se. Az árak egy adott termékre nézve is ingadozóak, a piac vezetője szerint addig nem szólhat bele igazán az árképzésbe, amíg a piac helyzete bizonytalan. Érdemes alaposan körülnézni, mert bármelyik piacnapon beeshet valami különlegesség, ott jártunkkor éppen friss szarvasgombát hoztak. Több fajta paradicsom, cukkini, padlizsán, színes tökök, mindenféle hagyma, görögdinnye a választék. A kofák kedvesek, kínálnak, kóstoltatnak, nem szólnak be, ha megtapogatjuk az árukat.
Húsok: Harmathy Ildikó, a piac vezetője egy ideig könyörgött a falubeli hentesnek, most már húsáru is van, de nem ez a fő profilja a piacnak. Érlelt marhát és birkát ne itt keressünk, de sonkákat, füstölt árut, kolbászt mindenképpen.
Savanyúságos:Nem találtunk. Lehet, hogy csak éppen most nem volt kint.
Halak: Kifejezetten halas standot nem láttunk, csak az egyik bódénál adtak mesebeli füstölt pisztrángot, a füstölt sonka mellett.
Extra:Nincs olyan budapesti piac, aminek a hangulata csak megközelítené a káptalantóti zsibvásár-jelleget. Itt tényleg lehet együtt lenni, nézelődni, csetreszeket, használt pénztárgépet vagy régi könyveket venni, miközben az egyik asztalnál egy hetvenes férfi citerázik és énekel, egy sarokban pedig nyolcéves kisfiú szintetizátorozik, az apja lapozza a kottát. Van tócsni, pecsenyés, lehet fröccsözni, nemezelni és találkozni a biológus-mérnök piacvezetővel.
Miért érdemes ide járni:A hangulatért és mert itt biztosan őstermelőket találunk, tehát idényzöldségért, idénygyümölcsért, zöldfűszerekért, füstölt áruért és sajtért. A Balaton északi partján nyaralva belefér, hogy egyik vasárnap kicsit korábban keljünk, de Veszprémből is csak ötven kilométer Káptalantóti.
Mikor:Vasárnap 11-ig érdemes kiérni, addig van a legtöbb kofa.
Cím:Káptalantóti Liliomkert, Káli-medence, Balaton-Felvidék (Badacsonytól 7 km, Tapolcától 7 km, Zánkától 13 km, Veszprémtől 49 km, Keszthelytől 28 km.)
A Sorozat eddigi részei: