A tökéletes vajas keksz
![shorbread](https://cdn.origo.hu/2023/12/EZkJHV5gswV3O-ZW_HcrbUC5TeA9EuqeytUDD7mGN9k/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyY2JlNTE2Nzc4OTQ3MTlhOTdmZDE5YzEyNTQwNWRj.webp)
A shortbread nevében a short nem a rövidségre utal, hanem a szó egy rég nem használt jelentésével a keksz iszonyú zsírtartalmából következő sajátos, sóderes karakterre. A shortbread, avagy nevezzük csak vajas keksznek szigorúan cukor, vaj és liszt keverékéből készül, ellentétben a shortcake-el, a kettő nem összekeverendő. Az arányok klasszikusan 1 rész cukor, 2 rész vaj és 3 rész liszt, és a shortbread szép sápadt, sohasem barna.
Az alapanyagokat alaposan eldolgozom és egy centi vastagra kinyújtom. Köröket szaggatok belőle, amiket egy sütőlemezre helyezek és egy órára berakok a hűtőszekrénybe. Közben előmelegítem a sütőt 150 fokra. A sütőbe tolom a kekszeket, egy órát sütöm. Fél óra után már ránézek, ha pirulna - bár nem fog elvileg- letakarom egy alufóliával lazán. Kiveszem a sütőből, nem piszkálom, mert melegen nagyon érzékenyek, atomjaikra esnek. Miután kihültek, lehet fogyasztani, vagy egy légmentesen záródó dobozban pár hétig gond nélkül eláll, ajándékozható, lopkodható.