A shortbread nevében a short nem a rövidségre utal, hanem a szó egy rég nem használt jelentésével a keksz iszonyú zsírtartalmából következő sajátos, sóderes karakterre. A shortbread, avagy nevezzük csak vajas keksznek szigorúan cukor, vaj és liszt keverékéből készül, ellentétben a shortcake-el, a kettő nem összekeverendő. Az arányok klasszikusan 1 rész cukor, 2 rész vaj és 3 rész liszt, és a shortbread szép sápadt, sohasem barna.
Az alapanyagokat alaposan eldolgozom és egy centi vastagra kinyújtom. Köröket szaggatok belőle, amiket egy sütőlemezre helyezek és egy órára berakok a hűtőszekrénybe. Közben előmelegítem a sütőt 150 fokra. A sütőbe tolom a kekszeket, egy órát sütöm. Fél óra után már ránézek, ha pirulna - bár nem fog elvileg- letakarom egy alufóliával lazán. Kiveszem a sütőből, nem piszkálom, mert melegen nagyon érzékenyek, atomjaikra esnek. Miután kihültek, lehet fogyasztani, vagy egy légmentesen záródó dobozban pár hétig gond nélkül eláll, ajándékozható, lopkodható.