Alapanyagok:
Friss fügéhez sajnos nem mindenki jut, ez roppant helytelen és igazságtalan. Viszont aszalt fügéből is kellemes dolgok készíthetők.
Fogunk egy megfelelő méretű jénait, beleszórjuk az aszalt fügét és leöntjük valami jobb rummal. Jobb rumon olyasvalamit értek, mint mondjuk a bermudai Gosling's Old, a guatemalai Ron Botran Solera vagy a nicaraguai Flor de Cana, egyszóval csakugyan valami jobbat. A tálat lefedjük és berakjuk a hűtőbe, noha amúgy ennek a világon semmi értelme nincs. A mai ember mindent a hűtőbe rakna, magát a hűtőszekrényt is hűtőbe rakná, ha lehetne, ám tisztább pillanataiban ráébredhet, hogy ez hülyeség. Úgyhogy ne rakjuk a hűtőbe, ha nem akarjuk, lévén ez abszolút fölösleges. Mindenesetre hagyjuk másnapig állni. Akkor gőz fölött olvasszunk fel harminc deka keserű csokoládét, de lehetőség szerint a jobbak közül valót, dobjunk bele körülbelül öt deka vajat, keverjük össze alaposan. Mártogassuk bele a rumból kiszedett fügéket úgy, hogy egész mivoltukat beborító csokoládéköpenyt kapjanak, rakjuk őket tálra és tegyük a hűtőbe. Pár óra múlva fogyasztható, a hűtőben legalább tíz napig eláll.