Alma-marmelade:
"24 almát nyolczba vágva, meghámozva, kasztrólba teszszük, egy csésze vizzel leöntjük és betakarva parázson puhára pároljuk. Szitán áttörjük, kasztrólba, egy darab czukorra dörzsölt czitrom héjával, 280 gramm törött czukorral folytonos kavarás közt felfőzzük. E marmelade-ot compótos csészébe téve, késsel simára igazítjuk, porczukorral meghintjük és tüzes lapáttal pirítjuk." Dobos C. József, Magyar-franczia szakácskönyv, 870. o.
Birsalma-marmelade:
"A birsalmát szépen megtörüljük, fölszeldeljük, megfőzzük, áttörjük, ugyanannyi törött czukorral sűrüre főzzük, üvegbe rakjuk." Dobos C. József, Magyar-franczia szakácskönyv, 871. o.
A kettő kombinálásából készült az alma-birsalma lekvár:
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók:
Az almákat meghámozom, cikkekre vágom, majd egy serpenyőben kevés vízzel puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, hozzáadom a citromhéjat, a cukrot, és még 10 percig főzöm. Tehetjük dunsztolt befőttesüvegekbe, de mivel ez egy kis adag, hűtőbe téve egy hétig eláll, és annyi idő alatt úgyis elfogy - főleg fonott kaláccsal.