Nem, nem lehet megúszni, bár sokan gondolják ezt, és nem tisztítják meg a májat aminek az a vége, hogy a drága, krémes étel fogyasztása közben a fogak közé akadó, drótszerű erek mindent tönkretesznek. 10 perc spórolás miatt.
A májjal hidegen kell dolgozni, mivel szinte csupa zsír, szobahőmérsékleten gyorsan megpuhul. A májat domború felével az asztalra helyezem, kettétöröm. A lebenyeket egyenként is óvatosan megtöröm hosszában, igyekszem nem teljesen kettétörni, hogy a háta, ami a pulton van, ép maradjon.
A résben általában már látható a bordó ér, ezt ujjacskáimmal felszedem és lassan elkezdem felszedegetni. Szépen követhető, nem nagyon szakad. Végigmegyek a máj hosszán az érrel, igyekszem minél többet felszedni. Ugyanezt megcsinálom a másik lebernyeggel is.
Ha ügyes voltam, a májat visszanyomkodom eredeti állapotába és visszarakom a hűtőszekrénybe, hogy újra összeálljon.
Ha nem voltam ügyes, az se érdekel, a májból pástétom lesz, mondjuk ilyenek.: