Elkészítési idő: nettó 30 perc, bruttó másfél óra
Hozzávalók:
a vaníliakrémes töltelékhez:
a díszítéshez:
Az élesztőt a tejjel és egy csipet cukorral felfuttatom. A tészta többi hozzávalóját összekeverem, hozzáöntöm a kovászt, és lágy tésztát dagasztok belőle. Fél órát kelesztem.
A vaníliás krémhez a tejszínt, a lisztet és a cukrot alacsony lángon addig főzöm, amíg besűrűsödik. Ekkor leveszem a lángról, belekeverem a tojást és a vaníliás cukrot, hagyom hűlni.
A tésztát 18 részre osztom, kis zsemléket gyúrok belőlük. Minden darabot nyújtófával kinyújtok, ráteszek 1-2 kiskanálnyi vaníliakrémet, összecsippentem a sarkokat és a csippentett felükkel lefelé sütőpapíros tepsire teszem őket. Pihentetem még fél órát. Ezután 225 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt világosbarnára sütöm őket. Ha kihűltek, megkenem olvasztott vajjal, és cukorba forgatva kínálom.
Az Ikea-szakácskönyv receptje.