Ne higgyenek Horváth Ilona ijesztgetéseinek, sem ügyesség, sem gyakorlat nem kell hozzá, mindössze idő, abból is jórészt tétlen várakozóidő szükséges. A kelt vagy omlós tésztából készült süteményekből még csak-csak találni pékségben, cukrászdában finomat, levelesből szinte sehol. A bolti, fagyasztott levelesek jórészt egyszerűen átvernek, mert nincs bennük vaj, ha pedig mégis van, nagyon drágák. Több érv nem kell: nekiállunk otthon hajtogatni. A három óra elkészítési időből mindössze kb. 20 perc telik aktív munkával, ha az oviban megtanultak csákót hajtogatni, ezzel sem lesz gond.
Alapanyagok:
A vajat hidegen felkockázom, robotgéppel összedolgozom a két evőkanál liszttel, vagy kézzel összemorzsolom. Ujjnyi vastag téglalapot formázok belőle, fóliába csomagolom, és beteszem a fagyasztóba.
A maradék alapanyagokból egyszerű kelt tésztát gyúrok. A hagyományos elkészítési módtól annyiban térek el, hogy minden alapanyagot hidegen hagyok, nem ragacsosra, inkább keményre gyúrom. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom.
Kiveszem a hűtőből a dermedt vajas téglalapot, a kelt tészta közepére helyezem, és becsomagolom. A tésztapakkot 10 percre a hűtőbe teszem.
Ujjnyi vastagra nyújtom. Fontos, hogy a vajas tészta nagyon hideg legyen, különben ezen a ponton kis kukacok formájában kiszivárog a vaj a kelt tészta résein.
Megkezdem a hajtogatást: a téglalap alakú tésztának a rövidebbik oldalát fordítom magam felé, és felülről a harmadáig lehajtom.
Ezután alulról ráhajtom a teljes szabadon maradt tésztát.
Újra ujjnyi vastagra nyújtom, majd a hosszabb oldalát fordítom magam felé.
Ujjammal megjelölöm a tészta közepét, mindkét irányból eddig a pontig hajtom be a tésztát.
A két összehajtott felet egymásra fordítom.
Az így kapott téglalapot alaposan fóliába csomagolom (A csomagolás fontos, a kiszáradt tészta használhatatlan.), egy órára a hűtőbe teszem, majd megismétlem mindkét hajtogatási műveletet. Újabb egy órára behűtöm, a hajtogatást megismétlem, és a tésztát tetszés szerint használom fel. Mindig forró sütőbe teszem, csak így válnak szét a rétegek.
Felhasználási javaslatok:
- Croissant-t tekerek belőle. Simán sütöm, vagy mindegyik közepébe nyomok egy kocka csokoládét, egy kanál szilvalekvárt, egy kanál reszelt sajtot, stb.
- Kakaós csigát készítek belőle, esetleg kakaó helyett fahéjat használok.
- Fél centi vastagra nyújtom, megkenem tojással, megszórom koktélparadicsommal/spenóttal/sütőtökkockákkal és fetával, fűszerezem, forró sütőben 20 perc alatt megsütöm.
- Pici formákat vagy egy muffinforma mélyedéseit bélelem ki vele, megtöltöm főzött vaníliakrémmel és bogyós gyümölcsökkel, megsütöm.
- Fél centi vékonyra nyújtom, lekvárral vagy tojással, mazsolával és citromhéjjal kikevert túrókrémmel kenem meg őket, és kis batyukat formázok belőlük, tojással megkenve sütöm meg őket.
- Maradék pörköltet, resztelt májat ledarálok, megtöltöm a kinyújtott, négyzet alakúra vágott tésztát, háromszögbe hajtom, tojással megkenve kisütöm.