Az ötfős csapatot Dovilio Nardi vezette, aki korábban olyan olasz pizzahálózat kiépítésén dolgozott, amely gluténérzékeny ügyfeleknek készít termékeket.
A pizzához 9 tonna lisztet, 4,5 tonna paradicsomszószt, 4 tonna mozzarellát, 670 kiló margarint, 250 kiló kősót, 100 kiló salátát és 25 kiló ecetet használtak fel, így a végeredmény több mint 23 tonna lett.A rekorder pizza elkészítéséhez a szakácsok több mintt 48 órán át sütötték a tészták, több mint 5 ezer tételre lebontva. A pizzát Ottaviának nevezték el az első római császár, Octavianus Augustus tiszteletére.
A rendezvényt, ahol a pizzát bemutatták, a Dr. Schar nevű cég szervezte, amely gluténmentes termékek forgalmazásával foglalkozik.
A korábbi rekordot 1990-ben a dél-afrikai Norwood Pick'n Pay hipermarketben állították, de az a pizza tartalmazott glutént és csak 37 méter átmérőjű volt.