Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 4 óra
Hozzávalók:
A gyümölcsöket a rummal, mézzel, citromlével és a lereszelt almával összekeverem. A lisztet elkeverem a cukorral, fűszerekkel, a sütőporral, a citromhéjjal és a zsemlemorzsával, majd elmorzsolom benne a zsírt, és belegyúrom a 3 tojást. A két keveréket elegyítem, egy kivajazott jénai tálba teszem, majd a tetejét letakarom sütőpapírral és a jénai tetejével.
A pudingot gőzölni kell, ezt kétféleképpen tehetik: gázon vagy sütőben. Az elsőnél egy fazék aljára rácsot teszek, erre a jénait és annyi vizet, amely a puding feléig ér, közepes lángon 3-3 és fél órán át gőzölöm.
Ha sütőben készül, egy mély tepsit félig töltök vízzel, beleteszem a pudingot, és viszonylag alacsony hőmérsékleten, 120-130 fokon gőzölöm szintén 3 órán át.
A kész pudingot hagyományosan 3 hétig érlelik ugyanabban az edényben, lefedve. Karácsony napján újramelegítik, kiborítják a formából, meglocsolják 1 dl alkohollal, meggyújtják, és így flambírozva kínálják.