A szükséges kellékek vagy adottak voltak, vagy beszerezhetők, ezért nem sok akadályát láttam, hogy április végi születésnapomat saját crudo-mascarpone pizzával ünnepeljem. Ezek a szükséges kellékek:
A receptet és a technológiát a Bűvös Szakácsról vettem, nekik hiszünk, kipróbált leírásról van szó.
A művelet hónapokig fog tartani (6-8 hónap ideális esetben, de sajnos áprilisra menthetetlenül felmelegszik az ország számomra elérhető összes kamrája, pincéje és lépcsőháza, a szárítást onanntól bajos lesz megoldani) ezért jobb lett volna novemberben elkezdeni a munkálatokat. De tavaly novemberben nem volt kéznél megfelelő lelkiállapot, a saját szárított sonka pedig, pláne a legelső, minimum ünneplőbe öltöztetett szívet igényel. Az meg csak januárra lett meg, a bolygók újonan elindított, hosszútávú folyamatokra kedvezően ható együttállásáról nem is beszélve.
1. lépés
2013 01 18. sózás A fenti keverék harmadával bedörzsölöm a sonkát, különös tekintettel a csontok környékére, ahova a mélyedésekbe jól betömködtem belőle. A ládában a sonkát leraktam a hideg, nagyjából állandóan 5 fokos helyre. Egy hétig nem piszkálom, csak néha kimegyünk és szépen beszélünk hozzá. A kisérlet mindennapjairól hetente többször beszámolunk a Malackarajon, itt pedig az öszefoglalókkal jelentkezünk.