A sonka nekünk a sertés szalonnával és bőrrel fedett combját jelenti, amelyet hetekig sóban pácolnak, majd hónapokig érlelik, vagy felfüstölik, amit szerkesztőségi körkérdésünk is megerősített, a többségnek ez a sonka.
Ez a termék ma a hagyományosan pácolt, hagyományosan füstölt parasztsonka. Ilyen jó hosszan.
És akkor kezdjünk bele az élelmiszer-ipari mondatelemzésbe. Milyen sonka? Hagyományosan pácolt, hagyományosan füstölt és paraszt. De akkor mi az a gyorspácolt, mi az a füstíz, és hogy lehet egy sonka hústartalma csupán 55%? Hogyan ismerhetik fel azokat a sonkákat, amelyek miatt egyik kollégánk csak ennyit írt róluk:
"Só ízű húscafat, amelynek az egyetlen értelme a retek és a torma, és ami tökéletesen árulkodik a mindenki által saját bőrén elszenvedett vulgáris magyar konyha vérfagyasztó kalóriaközpontúságáról, koncepciótlanságáról és azokról az apróságokról, amelyektől az egész ilyen ipari szar lesz, nem pedig ínyencfalat."
Az alapanyag
A Magyar Élelmiszerkönyv háromféle sonkát különböztet meg: nyers, hőkezelt és bélben vagy formában hőkezelt sonkák.
Ökölszabály 1.: Ellenőrizzék az összetevőket, mert van olyan, sonka nevű termék a hazai piacon, amely 45%-ban nem húst, hanem adalékanyagokat tartalmaz. |
Az Élelmiszerkönyv megkülönböztet pácolt és gyorspácolt termékeket.
Gyorspácolással, pláne páclé beinjektálásával nagymértékben növelhető a termék víztartalma, ami az ízveszteség mellett az eltarthatóságnak sem kedvez.
Ökölszabály 2.: Ellenőrizzék, hagyományosan vagy gyorspácolt a sonka, a gyorspácolás feltüntetése kötelező. |
Ez a legtrükkösebb, mert a mi - fogyasztók - fogalmaink szerint a füstölés jelenti az igazi fán, igazi füsttel tartósítást. De az élelmiszeriparban ez a "hagyományos" megkülönböztető jelzést kapta. Ettől függetlenül piacokon a tisztességgel, fán felfüstölt sonkára is azt mondják a hentesek, eladók, hogy füstölt, így ezen a területen van egy kis kavarodás, de ami biztos, hogy a hagyományosan füstölt felirat alatt fán füstölt terméket találnak, a hentesükben meg reméljük, megbíznak.
Ökölszabály 3.: Ellenőrizzék a füstölés módját, és véssék be a hagyományos füstölés jelentését. |