Fekete-erdő torta

feketeerdő torta szelet
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 2 óra

Alapanyagok:

A kekszalaphoz:

  • 10 dkg kakaós keksz
  • 5 dkg vaj
  • sárgabaracklekvár

A piskótához:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • egy csipet só

A csokoládés-meggyes réteghez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • meggybefőtt

A főzött csokoládékrémhez:

  • 2 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál cukor
  • fél zacskó vagy 3 lap zselatin

A bevonathoz:

  • 2, 5 dl habtejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • fél zacskó vagy 3 lap zselatin
  • 4 evőkanál meggypálinka

A díszítéshez:

  • meggybefőtt
  • reszelt csokoládé

A piskótához a csokoládét a vajjal gőz fölött felolvasztom, a tojásokat szétválasztom, a sárgákat elkeverem a cukorral, csokoládéval és a liszttel, a fehérjéket a sóval kemény habbá verem, majd sütőpapírral kibélelt, 18-20 centiméteres, kapcsos tortaformában három egyenlő részletben, darabonként 10 perc alatt 180 fokos sütőben megsütöm, a lapokat félreteszem.

A kekszalaphoz a kekszet ledarálom vagy zacskóba téve, sodrófával porrá zúzom, majd elkeverem az olvasztott vajjal, és a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodom. A hűtőbe teszem.

A csokoládés réteghez felolvasztom a csokoládét, hozzákeverem a vajat.

A kekszalapos tortaformát kiveszem a hűtőből, megkenem a baracklekvárral, és ráhelyezem az első piskótalapot. Erre rácsorgatom a csokoládét, megrakom meggyszemekkel, és ráhelyezem a következő piskótalapot.

Megfőzöm a krémet: a tejet felforralom, majd folyamatos keverés mellett a cukorral kikevert tojássárgákhoz öntöm, majd az egészet visszaöntöm a lábosba, és közepes lángon sűrűre főzöm, közben folyton kevergetem, és nem hagyom felforrni. Belekeverem az apróra vágott csokoládét, majd a feloldott zselatint. A krémet a tortára öntöm úgy, hogy a kapcsos forma keretét is fennhagyom, majd az egészet a hűtőbe teszem.

Amikor megdermedt, az utolsó piskótalapot is a tortára helyezem. A tejszínt kemény habbá verem a pálinkával és a cukorral, hozzáadom a feloldott zselatint, majd ezzel vonom be a tortát. A tetejét meggyszemekkel és reszelt csokoládéval díszítem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!