Az olasz konyha azért sántít, amiért Olaszország maga. Ez a közigazgatási fogalom úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az egymástól pár kilométerre található Carrara és Massa lakói külön népcsoportnak definiálják magukat, és az idős lakosok egy része még beszéli az eltérő dialektusokat, ami nem csak hangsúlykülönbségeket jelent. Ennek megfelelően tagozódik a gasztronómia is, amit a nagy földrajzi különbségek tovább gazdagítanak, hiszen más alapanyagokhoz jut Matteo a szicíliai tengerparton, mint Lucca az osztrák határmenti Alpokban.
Ennek következtében az olasz tartományok gasztronómiája gyönyörű példa a földrajzi viszonyokra épülő helyi alapanyagok mentén kialakuló fogásoknak. Északról megyünk Délre, és minden tartomány általános jellemzése után felsorolunk pár jellegzetes, onnan származó ételt, italt, alapanyagot.
Az első részben az északi tartományokat vesszük sorra, mert észak és dél gasztronómiája jobban különbözik, mint két távoli országé, hiszen a mezőgazdaság szempontjából olyan fontos síkság és megfelelő csapadékmennyiség ott található érdemi mennyiségben.
Délen viszont ott a pizza és a peperoncino.
Aosta völgy
Az északnyugati tartomány földrajzi adottságait az Alpok határozza meg. A tartomány hivatalos nyelve az olasz mellett a francia, és az őslakosok jellemzően nem az országhatárok mentén definiálják nemzetiségüket, így ők nagyon kevéssé olaszosak a mi fogalmaink szerint.
A régió bortermelése kiemelkedő, itt találhatók Európa legmagasabban élő szőlőültetvényei, amelyeket ráadásul nem érintett a filoxériajárvány. Boraik kivétel nélkül eredetvédettek (Valle d'Aosta DOC)
A hegyvidék következtében a menü vadhúsokból, erdei fűszerekkel érlelt sonkákból, szalonnákból, sajtokból, gyümölcs és mézalapú ételekből áll. Szintén a hegyvidék és a tehéntartás miatt a tartomány nem olívaolajat hanem vajat használ zsiradéknak. A pisztráng is jellegzetes alapanyaguk, például vajjal sütik, sőt, ismerik a kékre főtt pisztrángot is. Sűrű húsos egytálételek, borlevesek jellemző fogásaik, és a köret itt -és több más északi tartományban- a polenta, magyarul puliszka.
Piemont
Piemont földrajzának egy részét az Alpok, másikat a Pó síkság határozza meg, mezőgazdaságára a rizs, gabonatermesztés, szarvasmarhatartás a jellemző, és a tartomány kiemelkedő alapanyaga a gesztenye is. Ezekből kőegyszerű, de kiváló alapanyagokra épülő ételek következnek, sajtok, rizottók, rengetegféle szalámi.
Liguria
Személyes kedvencem, szerelmem. Tengerpart mentén elterülő tartomány, némi hegyvidékkel, ami gasztronómiai szempontból mindig rendkívül szerencsés, pláne egy kikőtőváros -Genova- hozzáadásával. Tészta, minden formában (linguine, bavette, pappardelle,...) és mennyiségben. Stoccafisso. Vaddisznó, pacal, bab előfordul minden mennyiségben, a sajt itt viszont háttérbe szorul.
Lombardia
A régió egyik -Olaszországban szokatlan- jellegzetessége az édesvízi halak használata, ugyanis bővelkednek tavakban. A másik meghatározó a síkság, és az abból következő marhahús, tejtermékek és a rizs, utóbbiból következik a rengetegféle rizottó.
Dél-Tirol
Ismét egy olyan terület, amely jellegzetes ételeit a magashegyvidéki viszonyok alakítják, így lesznek uralkodó alapanyagaik az alma, a vadhús és még jellemzőbb az közös osztrák múlt, így készítenek ők is simán almásréteseket, pláne, mert van eredetvédett almájuk (Mela della Val di Non).
Friuli-Venezia-Giulia
Tengerpart, síkságok, hegyek és közös osztrák múlt (rizskoch, sőt, goulasch!) jegyeinek köszönhető, hogy itt a polenta előtérbe kerül a tésztaételekkel szemben, és az olasz ízléstől távoli édes-sós, édes-savanyú ízeket is bátran keverik, és tálalnak édes ételeket előételnek, ami szintén szokatlan az ország másik részein. A fűszerhasználat is egyedi, vannak húsételeik szegfűszeggel, fahéjjal ízesítve. A halételek között rendszeresen előfordul az északról szállított, tartósított tőkehal, a baccalá. A grappák és azok fogyasztása is ide köthető a legerősebben.
Veneto
Ismét egy rendkívül szerencsés tartomány, ahol hegyvidék, tengerpart, síkság, a Garda tó és egy kikőtőváros, Velence lehetőségei keverednek. A kikötővárosnak köszönhetően itt a legjellemzőbb a baccalá és keleti eredetű fűszerek használata. Trevisónak van eredetvédett radicchiója, és itt is megy a grappa szépen (Bassano di Grappa a zseniális Poli főzdével is itt található)
Emilia Romagna
Itália gyomraként is emlegetett tartomány, innen származik a Parmigiano Reggiano eredetvédett parmezánsajt, a pármai sonka, a mortadella, itt van Bologna, rengeteg híres húsétel, például a ragu bolognese őshazája. A tartomány földrajzára a síkság jellemző amiből következik a rengeteg húsétel és a még több gabonából készülő tészta.
Toscana
Elsőként emeljük ki Chianti borvidéket, majd az eredetvédett Pecorinót. Szerencsés vidék ez is, hiszen mind hegyei, mind tengerpartja van, ami gasztronómiai szempontból, pláne ezen a szélességi fokon remek adottság. Jellemző alapanyagaik a gesztenye, a gesztenyéből készült gesztenyeliszt,
Umbria
A pici Umbria a szarvasgomba, és a szarvasgombás tészták, kolbászok és rántották tartománya, és itt szeretnek a népek a legjobban szabadtéren sütni, aminek hagyománya még a középkorból maradt rájuk.
A következő részben:
Marche
Lazio
Abruzzo
Molise
Apuglia
Campana
Basilicata
Calabria
Szicilia
Szardínia